Ace Combat 7: Skies Unknown

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Ace Combat 7: Skies Unknown–Vem är egentligen den bästa piloten, människa eller maskin?

Bandai Namco och är tillbaka med ett nytt spel i Ace Combat-serien och denna gång tvingas vi hantera det växande hotet från drönare. Efter att ett krig brutit ut mellan kungadömet Erusea och federationen Osea hamnar den helt färska stridspiloten Trigger mitt i hetluften. Erusea har utvecklat ett flygvapen till stor del bestående av drönare och det blir nu upp till Trigger och hans stridskamrater att bekämpa detta nya hot. Allt går inte som planerat för Trigger och han tvingas att anpassa sig efter en helt ny tillvaro där vägen till fred känns oändligt lång.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

En rymdhiss! Det är alltså en hiss…som går upp i rymden…ifall det nu var några tveksamheter kring det.

Bakgrund

Ace Combat 7: Skies Unknown är det 17e spelet i serien kring Ace Combat och var först tänkt att släppas redan 2017 men har försenats i olika omgångar för att nu till slut släppas i januari 2019. Spelet har utvecklats av Bandai Namco och deras specifika underavdelning Project Aces som sysslat med utveckling av Ace Combat-serien sedan 2001.

Spelet utspelar sig på en alternativ jord i universumet Strangereal. Strangereal ligger dock i samma galax som vår egen jord, Vintergatan och de fungerar på samma sätt. De ser ej likadana ut utan landmassor, gränser, länder och vatten är annorlunda. Under flera generationer har det utkämpats ett antal krig mellan olika fraktioner på kontinenterna Osea, Usea, Anea och Verusa. Efter det stora kriget 2010 beslutades det att det skulle byggas en rymdhiss som skulle hjälpa till att försörja jordens länder med energi. Detta beslut togs av president Harlan som hoppas att detta skulle bli ett fredsprojekt som skulle ena kontinenterna och få slut på krigen.

Freden höll i nio år och 2019 invaderade kungadömet Erusea rymdhissen och förklarade krig mot federationen Osea. De tog snabbt kontroll över de flygande fästningarna fyllda med drönare, Arsenal Birds, som byggts för att skydda rymdhissen. Nu är det upp till piloterna i Oseas flygvapen att försöka möta det nya maskinella hotet.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Förberedelser är A&O innan ett uppdrag!

Handling

Efter att Erusea förklarat krig mot hela Osea blir det skarpt läge för Oseas flygvapenflottiljer och de får genast ge sig upp i luften för att försvara sig mot angriparna. Den unge piloten Trigger ingår i skvadronen Mage där han flyger backup för att lära sig mer av sina mer erfarna stridskamrater. Inledningsvis handlar det mest om att försvara sig och de lider stora förluster. De gigantiska Arsenal Birds är omöjliga att rå på och deras gigantiska armada av drönare är svåra motståndare.

Osea tvingas retirera och uppfattar en nödsignal från President Harlan. Han är fast på rymdhissen och behöver nu hjälp att evakueras. Trigger och hans Mageskvadron skickas dit på ett räddningsuppdrag. Allt går dock snett och Trigger som fram till dess var en hyllad flygtalang fråntas sin plats hos Mage och skickas till en fängelsebas långt från fronten. Här får fångar som dömts till långa fängelsestraff flyga skrotflygplan över fiendens linjer för att dra på sig deras attacker medan Osea kan attackera andra strategiska mål.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Det ryms en del drönare på en Arsenal Bird

På basen finns även mekanikern Avril, a k a Scrap Queen. Hon kan laga vilket flygplan som helst och blir en viktig allierad på fängelsebasen. Trigger får nu flyga i 444-skvadronen och göra sitt bästa för att överleva då de bara räknas som kanonmat. Ingen räknar med att de ska åstadkomma något annat än att dö men det är Trigger inte speciellt sugen på.

Det främsta hotet mot Osea kommer från Eruseas alla drönare. Erusea har tagit fram ett program där forskaren Dr Schroeder tillsammans med en av de främsta stridspiloterna, Mihaly A. Silage, kartlagt hur hans kropp och nervbanor reagerar när han flyger. Detta har sedan modellerats till AI som kan laddas upp till drönarna. Detta gör att de blir i princip omöjliga att slå. Dr Schroeder och Mihaly Dumitru Margareta Corneliu Leopold Blanca Karol Aeon Ignatius Raphael Maria Niketas A. Shilage (hans fullständiga namn) fortsätter efter krigsutbrottet med sin kartläggning så att drönarna ständigt kan förbättras och bli dödligare och dödligare fiender för Trigger och hans allierade.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Ju större man är desto mer finns det för Trigger att skjuta på.

Gameplay

Ace Combat 7: Skies unknown är en arkadig flygsimulator där man ikläder sig rollen som stridspilot med allt vad det innebär. Alla uppdrag inleds med en rejäl och omfattande briefing där hela uppdraget gås igenom och man får en uppfattning av vilka typer av fiender man kommer att möta. Detta gör att man sedan kan välja vilken typ av flygplan som passar bäst och vilken typ av vapen som har störst chans att lösa uppgiften.

Flygplan kommer i tre kategorier och det är Fighters, Attackers och Multirole. Fighters är bäst i luftstrid, Attackers briljerar i attacker mot markmål och Multirole är hyfsat bra på båda. Varje flygplan har vanliga missiler som kan träffa både luft och landmål och sedan har de tre olika specialvapen där man får välja ett till varje uppdrag. Det kan vara bomber, lasrar eller snabbare missiler mot flygplan t ex. Här gäller det att välja något som passar uppdraget och dig själv som pilot för att ge dig störst chans att lyckas.

Efter genomfört uppdrag får man en debriefing där man kan gå igenom hela uppdraget och man får belöning för hur väl man presterat. Belöningen är MRP som är spelets valuta och som man sedan använder för att låsa upp nya flygplan, flygplansdelar, förbättringar och specialvapen.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

I uppgraderingsvyn är vårt svenska plan en riktig dyrGRIP….hehehehe

Styrning

När jag tidigare skrev att Ace Combat 7 är en arkadig flygsimulator menar jag att man utan problem kan sätta sig med en handkontroll och spela. Det finns olika inställningar som gör det enkelt men man kan även spela mer avancerat med flightstick och hela kittet. Det har jag dock ej provat för denna recensionen.

VR

En ny funktion är även tillagd för Ace Combat 7 och det är möjligheten att flyga med Playstation VR. Då tar VR-hjälmen över den ena analoga spakens funktion och du styr var du tittar med VR-headsetet. Denna funktion är exklusiv för Playstation under ett års tid. Man får även tre uppdrag som endast finns i VR samt ett mode där man kan stå på däck på ett hangarfartyg och se olika flygplan flyga över skeppet, lite som ett theater mode för flygplan.

Multiplayer

Tröttnar man på att slåss mot datorgenererade fiender så har Ace Combat 7 även en multiplayerdel. Det bjuds på Team Deathmatch och Battle Royal för upp till 8 spelare samtidigt. Då detta spel har spelats och recenserats innan spelet har släppts så har ej multiplayerdelen testats då servrar eller andra spelare ej varit tillgängliga.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Inte ens i stridsflygsspel klarar man sig undan skolflickor med nallebjörnar om japanerna får bestämma

Grafik & Ljud

Spelets grafik är väldigt tudelad. De saker som har med flygplan och luften att göra är väldigt snyggt, medan resten är rejält texturfattigt. Jag kan ändå köpa det, det är på flygningen fokus bör ligga och det är ruskigt snyggt att flyga genom ett moln och se vattendropparna fastna på cockpitens rutor för att sedan rinna av p g a hastigheten. Det hade dock kunnat vara lite mindre Minecraftkänsla på grafiken när man attackerar städer och flyger mellan husen.

Ljudet gör det som det ska med råge. Allt låter som jag antar att det gör när man själv sitter i ett stridsflygplan. Jag har bara spelat med hörlurar och det är verkligen mycket inlevelse när man blir bombarderad med intryck från alla håll och missile-locksignalen tjuter i öronen.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Ett Gripen + stor bomb = trist dag på jobbet för styggisarna.

Sammanfattning

Min erfarenhet av stridsflyg stannar vid att jag har sett Top Gun ett ohälsosamt antal ggr men jag hade rätt kul med Ace Combat 7 ändå. Det var det första spelet jag spelade i serien men det var enkelt att komma in i det och spelet gjorde det enkelt att spela med handkontroll. Jag tror det passar likaväl för soffspelare som för pilotaspiranten med flightstick. Ibland blir det väldigt hektiskt på skärmen och det är enkelt att missa information man får i hörlurarna just för att det händer så mycket. Det hände att jag misslyckades med uppdrag för att jag missat vad jag skulle göra,men det ligger nog mer hos mig än hos Ace Combat. Vill du känna dig som Maverick i tjugo varierande uppdrag där du dessutom kan ratta en helsvensk JAS 39 Gripen E så tycker jag absolut att du ska ge Ace Combat 7: Skies Unknown en chans.

Ace Combat 7, Halmstad Playstation

Kärt barn har många namn säger dom…

Kort fakta

 Utvecklare: Bandai Namco EntertainmentProject AcesBandai Namco Studios
 Utgivare: Bandai Namco Entertainment
 Genre: Stridsflygssimulator
 Spelare: Single / Multiplayer

Tre positiva saker

 Lätt att spela för både nya och erfarna piloter
 Många och varierande uppdrag
 Många olika flygplan

Tre negativa saker

 Stimmigt på skärmen i vissa uppdrag
 Bitvis texturfattig grafik
Storyn är kul men rätt pretentiös och väldigt japansk 

Staffan Leksten, Halmstad Playstation

Staffan Leksten

Recensent, Halmstad Playstation