Assassins Creed: Odyssey

Assassins Creed: Odyssey, Halmstad Playstation

Assassins Creed: Odyssey

Vrede och desperation ligger tjockt i luften. En fiende kommer mot dig, du tar sats och stöter ditt spjut i bröstet på honom, han är död innan han träffar marken. Du hinner inte andas ut innan det kommer en till, ännu en till och bakom den en hord av blodtörstiga perser.

I början på Assassins Creed: Odyssey så sätts stämningen högt när man kastas rakt in i strid som kung Leonidas i ett slag mellan perser och spartaner. Det här är bara början. Titeln på spelet är passande för det kommer skicka dig på en odyssé som heter duga. 

Den som hade förutspått att Assassins Creed serien skulle svalna blev motbevisad när Ubisoft släppte Origins. Och nu med Odyssey så visar man att Assassins Creed är hetare och mer aktuellt än någonsin. Spelet bjuder på så otroligt mycket som gör det intressant. Både för den som är bekant med serien sen tidigare och för den som nyss fått upp ögonen för den. Det här vill man inte missa. 

Assassins Creed: Odyssey, Halmstad Playstation

Story 

Assassins Creed: Odyssey är satt i antikens Grekland, under peloponnesiska kriget. Här pratar vi cirkus 400 år innan jesus och vänner förvandlade vatten till vin. Det är en vidskeplig och mystisk tid. Allt har på ett eller annat vis med gudarna att göra. Vare sig det är sol, skörd, pest eller allmän oflyt så trodde man att gudarna hade ett finger med i spelet.

Vi får välja om vi ska spela som Kassandra eller Alexios. Det här är det första valet vi måste göra och det kommer att komma fler. Det är nämligen en väldigt stor del att forma storyn och våra val kommer att påverka enormt och det får mig verkligen att skruva på mig. Gjorde jag rätt val här? vad hade hänt om jag hade valt något av dom andra alternativen längre bak? Storyn känns levande och i ständig utveckling.

Jag gillar konceptet och det för tankarna till andra spel som The Witcher för exempel, vilket jag tror har varit en inspirationskälla. Jag valde i starten att spela som Alexios och för mig blir det jobbigt med ovissheten och det dröjer inte länge innan jag spelar parallellt på en annan sparfil. Denna gång med den kvinnliga karaktären för att ta andra beslut vid vägskäl då moralkompassen gjort mig snurrig och jag väljer en annan approach på hennes resa. Det är ett gott råd att ta till sig, Spara ditt spel på en annan fil ifall du ångrar dig. 

Assassins Creed: Odyssey, Halmstad Playstation

Grafik / Ljud 

Den visuella delen av spelet är helt magisk. Vyerna är otroligt vackra och när man klättrat högt upp på ett berg och blickar ut över en så levande bild av öarna som badar i solsken och ljusblått vatten så blir jag sugen på boka en semester hit. Som tur är finns det ett fotoläge i spelet och jag har spenderat pinsamt mycket tid med att fota vyerna och har lite för mycket megabyte med bilder sparat i från spelet. När jag spelat med båda karaktärerna märker jag en skillnad på deras olika kroppsspråk i dialogerna. Kassandras kroppsspråk känns mer naturligt och flyter bättre jämfört med Alexios (och en del npc´s) som känns en aning off ibland med lite väl ryckiga ögon och huvudrörelser som tar bort lite av känslan. 

Musik är det inte mycket av som sticker ut men ljudeffekter finns det gott om och det förstärker upplevelsen väldigt mycket. Här känns det genomtänkt och inte bara det du ser utan man känner det runt en och det är verkligen bra. Gräshoppor som spelar, fåglar som kvittrar, eld som sprakar, vatten som skvalpar, naturen känns levande och städerna är i rörelse. Helhetsintrycket blir starkt. 

Assassins Creed: Odyssey, Halmstad Playstation

Ohoj! 

Kartan är gigantisk och full med öar som man tar sig runt mellan med skepp till havs. Så Här stora spel med öppen värld är sällan felfria och man stöter på några småbuggar här och där och npc´s som beter sig lite underligt vilket har krävt en omstart. Det finns en del att att göra på havet, till exempel strida mot andra skepp, borda dom och ta deras last. Man kan rekrytera folk till sitt skepp för att få olika fördelar som gör detta lite enklare genom att till exempel stärka skadan man gör osv.

Kartan man har att röra sig på känns överväldigande men det går upp för mig snart att den är mer låst än den ser ut. Då man har ganska liten chans att ta sig an något som inte är i jämbördig level så är det bara att hålla sig i regionerna som är ämnade för den level man är i. Man kan köpa xp boost för att skynda på sitt levlande lite med något som kallas (gäsp) helixcoins. Detta kan man göra genom att spendera ubisoft-poäng man eller köpa i ps-store, man kan även köpa skins och annat med denna valuta.  

Assassins Creed: Odyssey, Halmstad Playstation

Slutsats

Det finns mycket att göra för den som har tiden, här snålas det inte med innehåll. Det finns sidouppdrag i alla möjliga typer och gott om dom. Banditläger att sopa rent i, skatter att samla, ja listan kan göras lång. En väldigt rolig del i spelet är Conquest. I conquest handlar det om att försvaga fienden. Man smyger sig genom en bas, lönnmördar deras mannar och bränner deras tillgångar. När man gör detta så försvagar deras position i den delen av kartan man är i samt försvaret deras ledare har. När man då attackerar ledaren startar en stor strid mellan faktorerna. För även om Assassins Creed är i botten ett stealth spel så får vi här ta del av kriget.  

I spelet drar man även på sig uppmärksamhet och får då olika grader av hetluft. Detta gör att man till slut blir jagad av prisjägare. Dessa fighter är svårare och sätter en på större prov än vanliga fiender. Här gäller det att ha koll på sina attacker och sina defensiva manövreringar, det är här man märker att kontrollen sitter där den ska. Man kan även bestämma själv vilka special-färdigheter du ska ha på respektive knapp och de blir lite personligare. 

Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst här. Assassins creed odyssey är mycket spel för pengarna och helt klart värt ett köp enligt mig.

Kort fakta

 Utvecklare: Ubisoft Quebec
 Utgivare: Ubisoft
 Genre: Actionrollspel / Stealth
 Antal spelare: 1

Tre positiva saker

Storyn
Grafiken
Innehållsrikt

Två negativa saker

Hexa-coins
En del buggar
Onaturligt kroppsspåk

Percy Rolf, Halmstad Playstation

Percy Rolf

Recensent, Halmstad Playstation