Batman – The Telltale Series av Staffan Leksten

Batman The Telltale Series, Halmstad Playstation

Batman: The Telltale Series

Batman är DC Universe klarast lysande stjärna och vi har under tidigare år kunnat njuta av Rocksteady Studios trilogi om den maskerade hjälten. Nu är det Telltale Games tur att sätta sin prägel på Gotham City och dess olika invånare. Kan Telltales karakteristiska stil göra Batman rättvisa eller blir det platt fall?

Bakgrund

Telltale Games har ambitiöst nog valt att skapa ett eget originalmanus till Batman: TTS. Det innebär att det är helt fristående från befintliga historier från serietidningar, film, tv och tidigare spel. Detta gör att Telltale kan tillåta sig själva en kreativ frihet i hur karaktärer och deras relationer porträtteras. Handlingen i Batman:TTS utspelar sig i nutid och min uppfattning är att Bruce Wayne har antagit rollen som Batman sedan några år tillbaka.

Batman The Telltale Series, Halmstad Playstation

Oswald Cobblepot aka the Penguin i Telltales tappning.

Handling

Vår historia tar sin början i o m ett rån mot Gotham Citys stadshus och det dröjer inte länge innan Batman dyker upp scenen. Då tjuvarna utlöst larmet är polis redan på väg men Batman väntar ej in lagens långa arm utan går in själv. Under rånet dyker en klassisk motståndare till Batman upp och en häftig strid påbörjas. Den utspelas både inne i bygganden och uppe på taket och slutet blir början på vårt äventyr. Vad var egentligen tjuvarna ute efter och vad var kopplingen till Batmans motståndare?

Efter den intensiva inledningen förflyttar vi oss från Batman till Bruce Wayne. Han har ett samtal med sin butler Alfred om alla faror med att vara Batman då det innebär en rejäl skaderisk. Detta blir extra påtagligt då Bruce gör sitt bästa för att förvandla sig till den miljardärplayboy han trots allt ger sken av att vara utåt. Då passar blödande sår och skottskador dåligt in.

Bruce Wayne har tröttnat på att se sin älskade stad förfalla under korruption och brottslighet. En som delar hans bild är distriktsåklagare Harvey Dent. Därför har de slagit sig ihop i ett försök att göra Harvey till borgmästare och få bort den korrupta borgmästare Hill från makten. Detta är starten på detta välskrivna äventyr om makt, svek, överraskningar och tvivel på vad som är rätt eller fel. Är verkligen alla medel tillåtna om bara syftet är tillräckligt gott?

Karaktärer

Under spelets gång får vi stifta bekantskap med flera karaktärer som är kända i Batmanuniversumet. Här har Telltale valt att vara trogna den generella uppfattningen om karaktärernas utseende och bakgrund på vissa karaktärer medan de varit mer kreativa med andra. Vi träffar bl a på Catwoman, the Penguin och Inspector Gordon. Spelet innehåller även en antagonist som är ny för detta spel. Det är ledaren för terroristorganisationen Children of Arkham som kommer att visa sig vara en av Batmans allra farligaste motståndare. Kan Batman övervinna detta hot när hela Bruce Waynes tillvaro skakas om och förändras?

Batman The Telltale Series, Halmstad Playstation

Ibland går även Batmans prylar sönder. Då blir det till att undersöka vad som gått snett.

Gameplay

Om man tidigare har spelat ett Telltalespel så känner man direkt igen sig. Det är ett grafiskt äventyr där man som spelare gör dialogval för att driva historien framåt. Dina val ändrar också hur spelet kommer att utspela sig. Karaktärer kommer ihåg dina val och du kommer att få stå till svars vid ett senare tillfälle ifall du gör dem arga eller glada. Detta bidrar till att man faktiskt bryr sig om sina val, likt hur man agerar i livet.

Jag vill inte att Alfred ska vara besviken på mig, jag vill att han ska vara stolt och det är en härlig dimension till mitt spelande. För i princip alla dialogval har man begränsat med tid för sitt val. Det gör att man inte hinner tänka igenom allt noggrant utan man får ofta gå på magkänslan.

Tiden man spelar som Batman och Bruce Wayne är ganska jämnt fördelad. De skiljer sig tydligt åt rent dramaturgiskt. Som Bruce är det mycket dialog och det gäller att kanske vara mer diplomatisk. Som Batman är det action och slagsmål. I de mer actiontyngda delarna sker all input från spelaren som quick time events. Här gäller det att vara snabb på knapparna då man i många fall har väldigt lite tid för sitt knapptryck. Ett felaktigt tryck kan leda till döden direkt. Det höjer pulsen och man är verkligen på tårna vilken skapar en bra närvaro.

Brottsplatsundersökningar

Ett nytt inslag i Batman: TTS jämfört med andra spel från Telltale är brottsplatsundersökningar. Här går man omkring som Batman i en miljö där man ska lista ut vad som skett. Det är av peka-klickatyp och de objekt man kan interagera med har en markör. Sedan gäller det att koppla ihop de ledtrådar som hör ihop med varandra för att klarlägga hur något har gått till. Samma inslag används när Batman ska planera hur han ska ta ut flera skurkar. Man scoutar först omgivningen, planerar sitt tillslag och därefter utför man det.

Även om ens valmöjligheter är något begränsade så är det väldigt tillfredsställande att utföra det med perfektion som man precis planerat.

Spelet är uppdelat i 5 episoder där varje del tar ca 1,5-2 timmar att klara. När spelet släpptes från början så släpptes det en episod i månaden ungefär. Då kunde man välja att köpa en episod i taget eller köpa ett season pass. När spelet nu släppts på Playstation Plus så kan man ladda ner alla episoderna gratis direkt.

Batman The Telltale Series, Halmstad Playstation

Här gäller det att para ihop skurkar med hur de ska bekämpas. Elaking+bord=succé.

Grafik & ljud

Här märks det väldigt tydligt att det är Telltale som gjort spelet. Man känner igen deras stil direkt. De har dock uppdaterat sin egenutvecklade spelmotor ”the Telltale Tool” till just Batman:TTS. Detta gör att det rent visuellt skiljer sig lite från Tales from the Borderlands, Walking Dead eller A Wolf Among Us. Det handlar om dynamiskt ljus och hur Telltale har kunnat arbeta med skuggor. Den uppdaterade spelmotorn har även gjort att minneshanteringen har blivit bättre på främst konsoler. Detta har tidigare varit ett problem med just Telltals olika spel.

I ett grafiskt äventyr så är det kanske inte lika viktigt att ett vapen låter precis som på riktigt. Det spelar större roll i Battlefield eller Call of duty. Det som däremot är väldigt viktigt är röstskådespeleriet och ljud som skapar en stämning. Här tycker jag att Telltale lyckas väldigt väl. De har valt att anlita erkänt duktiga röstskådespelare till de olika rollerna. Det är Troy Baker som gör rösten till Bruce Wayne/Batman.

Troy har en stark koppling till Batman då han tidigare gjort rösten till Batman i Legospelen, Jokern i Arkham Origins samt tre versioner av Robin i Arkham City, Injustice och Arkham Knight. Han har även medverkat i the Last of us, Uncharted 4 och Middle Earth: Shadow of war så det är en väldigt erfaren herre.

Bland de övriga rösterna hittar vi i princip bara erfarna röstskådespelare som verkligen skapar liv åt de karaktärer vi interagerar med under vårt äventyr.

Batman The Telltale Series, Halmstad Playstation

När man avslutat en episod får man se en översikt över sina val. Tycker jag känner igen den killen …

Sammanfattning

Batman: the Telltale Series är ett spännande inslag i Batmanuniversumet. Det är välskrivet, spännande och erbjuder en ny tolkning av karaktärer och Arkhams citys historia. Grafiskt är det snyggt och röstskådespeleriet är av hög klass. Gillar man Batman så anser jag att man definitivt ska ge spelet en chans. Förvänta er dock inte att det är likt de tidigare tre Arkhamspelen rent spelmässigt.

Detta är ett grafiskt äventyr med dess för- och nackdelar. Accepterar man det har man 8-10 timmars härlig fördjupning i Batmans universum framför sig. Är man dessutom en sådan person som älskar trophies så bjuder spelet på en garanterad platinum om man spelar igenom det. Bara det gör det värt att spela!

Kort fakta

 Utvecklare: Telltale Games
 Utgivare: Telltale Games
 Genre: Äventyr
 Spelare: 1

Tre positiva saker

 Nytt spännande originalmanus
 Mycket bra röstskådespeleri
 Det är Batman!

Tre negativa saker

 Tempot kan vara lite lågt emellanåt
 Bilduppdateringen hackar vid vissa tillfällen
 Det tar slut relativt fort

Staffan Leksten, Halmstad Playstation

Staffan Leksten

Recensent, Halmstad Playstation