Burnout Paradise: Remastered

Burnout Paradise, Halmstad Playstation, Facebook

Burnout Paradise

Fansen talade och EA lyssnade sedan tillslut på deras hungriga rop. Burnout: Paradise City does take us back home, precis som Guns ’N’ Roses bad om. Nostalgin i denna remaster är vad som för folk att återvända till denna stad, där snabba bilar och stor kalabalik regerar.

Burnout Paradise, Halmstad Playstation

Redlöst skoj

Det senaste decenniet har talat väl för utveckligen av bilspel. Upplevelser som endast var avgränsade till kokande racingbanor går nu nästan att uppleva i vardagsrummet. Tyngden, växelskiftningarna och vägunderlaget spelar alla in i en perfekt symbios där din finkänslighet och koncentration talar för hur långt fram du tar dig, eller, om du stanna kvar på banan alls.

Mitt i denna realistiska utveckling, mellan motorolja och fälgbyten, gör sig en annan jättepåmind i bilspelets Hall of Fame. Burnout: Paradise City får ta scen för ett Da capo från applåderande fans med ett framträdande som skriker: ‘’Nu ska vi ha lite redlöst skoj istället.’’ Vilket framträdande denna Remaster bjuder på. Vi tackar nej till verklighetens gränser, nu gäller det att åka ner en fullt trafikerad gata så snabbt du bara kan på motsatt sida. Efter du är klar med detta: gör en U-sväng och se hur många lastbilar du kan få med i en och samma bilolycka. Detta är förstås ett avbräck mot de tävlingar du blir bjuden till vid varje korsning. Burnout levererar ofiltrerat kaos och det är precis det vi har saknat.

Burnout Paradise, Halmstad Playstation

Körkort? Jag tror du menar: kör fort!

Det finns struktur till detta ofiltrerade kaos, var inte orolig. För att uppgradera ditt körkort och få vara med om fler upplevelser i den färgglada staden så gäller det att vinna tävlingar. Det är genom dessa tävlingar som du även kan få tillgång till nya bilar. Dock så finns det inga nycklar att hämta efter du glidit över mållinjen. Tycker du om den bil som snabbt försvinner i bakspegeln ser ut som en kandidat till din samling, då gäller det att agera. Bara genom att köra krascha in och utföra en ‘’take-down’’ kan du få den att bli din. (Jag lovade aldrig att strukturen var logiskt.) Men reglerna är klara! Vill du ha något i Burnout får du vara starkast och snabbast. Detta är en personlig favorit för mig. Att behöva armbåga sig och kämpa sig fram till vinster är vad som gör Burnout så otroligt frustrerande, men även belönande.

Burnout Paradise, Halmstad Playstation

Remastered Edition

Vad för skillnader hittar vi efter detta generationshopp? Spelets har tweekats en del, buggar är fixade och grafiken tillsammans med känslan i spelet har förbättrats. Spelet är även redo att avnjutas i 4K. Som en person som fortfarande försöker slå sitt rekord på Sunset Valley i Burnout 2 kan jag även glatt meddela att alla dessa uppgraderingar känns endast som en bonus. Hade spelet kommit ut med samma kvalité som till Playstation 3 så hade jag personligen fortfarande köpt spelet. Det är så kul det är.

The Remaster kan inte mäta sig med de mer moderna bil-spelen där ute idag när det kommer till känsla och grafik, men det är inte heller Burnouts uppgift eller intresse. Det är en uppfriskande och finputsad favorit som står i sin egen klass mot de andra spelen i dess kategori. I denna remaster ingår även alla åtta expansioner, fullspäckade med bilar och motorcyklar.

Burnout Paradise, Halmstad Playstation

Kort fakta

 Utvecklare: Criterion Games / Stellar Entertainment
 Utgivare: Electronic Arts
 Genre: Racing
 Spelare: Single player, online multiplayer, offline multiplayer.

Tre positiva saker

Frisk fläkt och efterlängtad
 Ofiltrerat kaos
 Alla expansioner är med

Tre negativa saker

 Inget fast travel eller restart knapp
 Tillgång till många bilar redan från början
Relativt utdaterad styrning 

Tina Sörensen, Halmstad Playstation

Tina Sörensen

Recensent, Halmstad Playstation