Dragon Quest Builder

Dragon Quest Builder

Jag måste erkänna en sak. Jag gillar inte Minecraft! Jag förstår storheten och varför det är så populärt, men för mig har det aldrig klickat. Jag har alltid föredragit rollspel, mer specifikt JRPGs. Så när jag hör att Square Enix ska göra en ’Minecraft-klon’ i Dragon Quest kostym reagerar jag med lätt skepticism. Är detta ett rejält snedtramp av Square Enix eller har de något intressant att komma med? Efter 10-tal timmars spelande kan jag konstatera att jag är positivt överraskad!

Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation

Byggare Bob i ruinerna som ska bli ett blomstrande samhälle.

Du är en Byggare

När jag vanligtvis spelar Minecraft går det oftast till på följande sätt: Hoppar in i världen med enorm äventyrslustan och känslan att få skapa stordåd. Slår ner lite träd, bankar lite jord, bygger en jordhydda, gräver ett hål rakt ner i marken och funderar. ”Jahapp, var det allt? Nu då?” Dragon Quest Builders börjar med att du ’skapar’ din egen karaktär, väljer namn, kön och färger. Efter en enklare genomgång av kontroller kastas du ut i världen till den plats där du ska bygga din by.

Där möter du även din första vän Pippa. Det visar sig att alla i denna värld har glömt bort hur man bygger saker och du är just den enda som kan detta. Spelet förklarar för mig att ’Du är ingen hjälte, du är en Byggare’. Vilket är passande då jag döpte min karaktär till det originella namnet Bob!

Genom quests får du snabbt lära dig hur man bygger hus, sängar, svärd för att sedan bege sig ut och utforska världen. Medan du bygger upp din by ansluter sig flera invånare som berättar sin del av vad som hänt världen. Storyn är av enklare klassisk modell, ond trollkarl, värld i ruiner, som du ska rädd- errr bygga upp igen.

Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation
Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation

Höger bild. Pippa har rätt, folk med skägg kan man alltid lita på!
Vänster bild. Jodå, det finns grottor att utforska

Stridsytemet

Under spelets dag och natt cykler springer du runt i världen, utforskar ruiner, samlar på dig material som du använder för att bygga och inreda din by. Strid är en viktig del i spelet. Det enkla stridsytemet, bestående av slå, slå hårdare och spring, låter dig få slåss mot fiender direkt hämtade från Dragon Quest serien. Allt från små färgglada slemklumpar på dagarna, till skelettkrigare som anfaller dig och din by på natten.

När du byggt upp din by och dess försvar tillräckligt får du chansen att gå ut i krig mot mörkers makter i allt mer utmanande anfallsvågor som avslutas med en bosstrid!

Det enda riktigt negativa jag i spelet är dess kamera som man ofta bråkar med, speciellt i trånga utrymmen. Men detta vägs upp av presentationen som är en fröjd för ögat och musiken gör att man verkligen myser i soffan!

Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation
Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation

Storyn må va klassisk och enkel, men har ändå lite mörka undertoner.

Dragon Quest Builder, Halmstad Playstation

När man byggt klart sin by, vem vet vilka äventyr som finns bortom horisonten.

Jag vill bara fortsätta

Dragon Quest Builders har det jag tyckte Minecraft saknade. Tack vare storyn och uppdragen du får av byns invånare väcks en upptäckarglädje och känslan av att bygga något stort och fantastiskt. Jag var skeptisk till en början men nu efter att ha spelat ett par dagar har jag svårt att lägga bort handkontrollen. Den mysiga världen suger tag i mig och vägrar släppa taget, jag vill bara fortsätta questa, samla och bygga.

Lasse Partanen

Tre positiva saker

 Quests som leder dig genom spelet så du aldrig behöver känna dig överväldigad

 Presentationen gör att man myser i soffan

 Otroligt svårt att släppa ifrån sig, en konstant känsla av ‘Jag ska bara…’

Tre negativa saker

 Kameran är inte anpassad för trånga utrymmen
 Kontrollerna vid precisionsarbete
 Lite väl enkelt stridssystem

Lasse Partanen, Halmstad Playstation

Lasse Partanen
PSN: Dragontail00

Dragon Quest Builders lånades ut till mig (Lasse) i syfte att spela och recensera spelet inför stundande release. Under min speltid som uppgick till ca 10 timmar har jag spelat igenom första kapitel av storyn samt påbörjat kapitel 2. Jag har även testat lite i DQBs sandlåda där man får skapa fritt.