Gravel

Gravel, Halmstad Playstation

GRAVEL

Gravel, stora öppna fält, öknar och små inomhusbanor är spännande saker som väntar och lockar i detta spel. Fräcka bilar med extra däck i bagaget och stora grova däck på, för att klara de sjukaste av terränger. Förare som är villiga att satsa sitt liv på att göra några sekunder bättre på sin tid. Helikoptrar som filmar spektaklet och skapar den riktiga racing atmosfären.

Gravel, Halmstad Playstation

Grafik

Förutom fina vidöppna vidder så bjuds det på mycket annat. Grottor, backar, dalar och stränder är alla intressanta miljöer. Grafiken i sig är lite smått utdaterad samtidigt som spelet inte flyter på så bra som jag hade önskat. Jag syftar på att det ser gryning ut långt bort och att antingen är det mycket ”frame drops” eller att det inte är helt optimerat efter hårdvaran och känns väldigt segt.

Känns tyvärr som att vissa Playstation 3 spel både ser bättre ut och flyter på bättre än detta.

Utvecklarna har slängt in lite vädereffekter, så som ljuset från solen som träffar linsen och vattendroppar på skärmen, vilket konstigt nog känns gammalt, men man känner sig ändå lite närmre spänningen.

Gravel, Halmstad Playstation

Spelbarhet

Det finns mycket att önska när det kommer till spelbarheten. Möjligheten att direkt spela nästa race istället för att slungas ut i menyerna t.ex.

I början av spelet så kan du bara välja en bil med en färg och du låser väldigt sakta upp fler. Men där finns en liten känsla av att vilja ”levla” upp för att se vad man kan köra. Banorna spelas linjärt efter varandra och klarar du inte vissa banor efter vissa mått, så kan du inte gå vidare. Det hjälper inte att AI’n fuskar och kan köra snabbare med en likadan bil. Du måste alltså ramma och försöka köra fulspel för att lyckas med vissa race. Vill du alltid hamna på förstaplats kanske detta spelet inte är något för dej!

Långa laddningstider även om du ska starta om ett race är inte särskilt kul och känns som dubbelbestraffning när du måste starta om för att AI’n med likadan bil kör om dig. Jag tror fenomenet rör sig om en catch-up mekanik, men i detta fallet fungerar det inte så bra för spelaren utan endast för Ai:n. Körningen känns som en blandning av arkad och simulator, då misstag händer oftare än sällan och det är svårt att göra någonting åt för att rädda många situationer. Det finns en spolningsknapp likt dem du hittar i Dirt Rally spelen och Forza Motorsport.

Fysiken i spelet är ett kapitel för sig då den är väldigt konstig, men rolig. Du kan se motståndare krocka i varandra eller i träd och slungas 3-7 meter upp i luften och du kan själv lyckas krocka så att du spinner runt en osynlig axel i luften som då helt opassande sitter t.ex. längst fram på bilen. Detta gör spelet lite roligare, fast mindre verkligt och mindre lätt att leva sig in i.

Gravel, Halmstad Playstation

Kontrollen

Där finns inte allt för mycket att säga om kontrollen förutom att den är seg och den svarar sent. Ser du en sväng kommande så måste du börja svänga innan du normalt hade svängt för att annars blir det surt med tanke på den ganska grova fördröjningen. Detta gör spelet mindre roligt och ganska problematiskt då bilarna och banorna ter sig annorlunda och det märks i styrningen. Slirar du loss i lera måste du veta lite i förhand att du kommer att misslyckas för att ens ha en chans att häva sladden eller den eventuella krocken. Du kan inte heller styra bilen i luften som många spel har börjat få folk att tro, den aspekten gillar jag verkligen. Hoppar du och det blir fel, då ska de bli fel annars finns där ingen spänning i att saker kan hända.

GRUS eller GRAVEL?

Med tanke på utdaterad grafik och seg kontroll vilket är två stora aspekter i ett spel, och med tanke på långa laddningstider och fuskande AI, så måste jag säga GRUS.

Jag rekommenderar att ni låter bli att köpa spelet. Spelet känns oslipat och där lämnas mycket att önska. Det är svårt att se charmen bakom det negativa aspekterna i detta spel och om du betalar fullpris gör du dig själv en otjänst. Kvittar om du är racingfanatiker eller inte, vänta helst tills det hamnar i rea-spannen och se vad du tycker då!

Kort fakta

 Utvecklare: Milestone S.r.l.
 Utgivare: Milestone S.r.l. / Square Enix
 Genre: Racing
 Spelare: 1 / Online multiplayer

Tre positiva saker

Naturen
Hoppen på banorna
Bandesign på naturbanorna

Tre negativa saker

 Fuskande AI
 Dålig kontroll
 Inte optimerat

Kristian "MekkU" Back, Halmstad Playstation

Kristian ”MekkU” Back

Recensent, Halmstad Playstation