Scribblenauts Showdown

Scribblenauts Showdown, Halmstad Playstation

Scribblenauts: Showdown

I Scribblenauts-serien görs ett försök att bryta ny mark. Showdown är nämligen ett partyspel. Är du en sucker för mini-spel så är det kanske dags att bjuda in dina vänner eller ovänner, familjemedlemmar och avlägsna släktingar för en omgång Scribblenauts Showdown.

Spendera tid med dina nära och kära

Scribblenauts är väldigt enkelt, kanske för enkelt. Det är inget för en gamer som söker utmaning. Nej, det riktar sig främst till de yngre spelarna och för den som vill kunna samla hela familjen kring ett spel som alla kan delta i och ha en mysig stund med. Vilket jag tycker är ett härligt koncept och ett fantastiskt sätt att spendera tid på tillsammans med nära och kära. Alla vet vi hur givande segerns sötma kan vara när man vinner över ett syskon eller den där kaxiga kompisen. Spel ska vara för alla som vill och för alla åldrar. Med den hårda jargongen som finns kring vissa spel så är det skönt med den här typen av spel som riktar sig åt den gruppen.

Upplägget är enkelt, det här är ett multiplayer-spel för 1-4 spelare. När man startar spelet så möts man av en simpel meny där vi hittar spellägen, inställningar, skräddarsy sin egen karaktär och kolla priser man vunnit.

Det finns tre olika spellägen att välja mellan. Versus, Showdown och sandbox.  Man måste ju spela med stil så jag börjar med att skräddarsy min scribblenaut. Det finns en rad olika kläder, roliga hatar, frisyrer och accessoarer att välja mellan. Och en hel uppsjö med upplåsbara items inom alla dessa kategorier som man använder sina stjärnor för att få tillgång till. Stjärnorna vinner man i princip av allt. Att vinna minispel, vinna en match eller genom att klara en uppgift i sandbox.

Scribblenauts Showdown, Halmstad Playstation

Showdown!

Showdown som titeln antyder är huvudläget. Här deltar upp till fyra spelare i en tävling format som ett brädspel. Varje spelare blir tilldelad en hand med kort och vid ens tur spelar man ett kort. Kortet kan antingen hjälpa dig eller stjälpa dina motståndare. Vissa kort öppnar ett minispel där man måste vinna för att ta del av vad kortet erbjuder. Det kan vara att flytta fram steg, byta kort osv. vinnaren tar priset och inte bara den som har spelat kortet har chans att få vad kortet erbjuder.  Mini-spelen står i fokus och det är genom att vinna dom man i huvudsak plockar poäng och avancerar mot mållinjen.  Det finns två typer av minispel:

Scribblenauts Showdown, Halmstad Playstation

Speedy

Som det låter så är det en kategori som är hetsigt och omgången är över innan du hinner tänka. Här kräver det oftast inte mycket mer än att kunna trycka på två knappar i ett intervall. Jag tycker det saknar djup och man hade kunnat göra det bättre utan att behöva rucka på svårighetsgraden.

Wordy

Wordy är den andra typen av minispel och är lite roligare och kräver lite mer kreativitet. Här börja det med att man får en bokstav och ska sen använda det för att skapa något du kommer använda i spelet. Det kan vara t.ex. ett föremål du ska skjuta iväg med en katapult, ett djur du ska rida på eller ett föremål du tycker är lämpligt att kunna stapla. Spelet är väldigt färgglatt och mysigt. Men grafiken är inget man direkt tänker på och det känns inte som att det använder potentialen som finns. Det ser ut som det lika gärna skulle kunna vara ett spel från en mycket äldre konsol. Kontrollen känns inte riktigt 100 och ibland får man känslan att den inte hänger med alls vilket kan vara väldigt frustrerande.

Scribblenauts Showdown, Halmstad Playstation

Låt kreativiteten flöda

Sandbox-läget i scribblenauts är det som jag tycker utan tvekan är det bästa i spelet. Man spelar  1-2 spelare men det gör sig bäst i min mening för en spelare. Här finner man äntligen lite större utmaning. Här kan man låta kreativiteten flöda och de känns som fantasin är ens gräns. Det finns en rad olika banor som alla har sitt tema. Man har en lista med uppdrag att lösa och det finns en ledtråd på vad man ska göra, resten är upp till dig och ditt magiska block. Det kan vara att ge någon ett speciellt item, och då tar du fram blocket och trollar fram vad du är ute efter. Det kan vara att man ska vara att man ska döda ett monster vilket gör att jag tar fram mitt block skriver in bazooka och skjuter monstret.

Alla platser på banan är inte tillgängliga alltid och jag tar fram mitt block, tänker att jag ska ju givetvis åka med stil så jag trollar fram en zeppelinare. Endast för att upptäcka att det inte är ett vidare snabbt fordon (facepalm) jag trollar fram en helikopter istället. I sandbox har man roligt och glömmer lätt bort att man höll på att lösa något för man leker väldigt mycket med funktionen och läget förtjänar verkligen sitt namn.

Versus

I versus så möts 2 spelare i en renodlad tävling i minispelen. Man kan spela en turnering i en rad spel eller välja ut sin favoritgren och spela den. Det lämnar lite mer att önska och när man endast har minispelen utan några element runt dessa så är de tydligt hur blekt det blir.

Kort fakta

 Utvecklare: Shiver Entertainment
 Utgivare: Warner Bros. Interactive Entertainment
 Genre: Puzzle, Party, Action
 Antal spelare: 1-4

Två positiva saker

Sandbox-läget
 Ett spel för hela familjen

Två negativa saker

 Kontrollen
 Dålig variation i minispelen

Percy Rolf, Halmstad Playstation

Percy Rolf

Recensent, Halmstad Playstation