A way out

A Way Out, Halmstad Playstation

A Way Out – gemensamt soffmys eller en relationsdödare? 

Josef Fares är tillbaka med sitt andra spel A Way Out och denna gång är det en fängelserymning som utgör startpunkten för ett äventyr som kretsar kring hämnd. Spelet går endast att spela tillsammans med någon annan, antingen lokalt hemma i soffan eller online. Vilka skillnader blir det att spela igenom ett äventyr med någon annan jämfört med att sitta själv? 

A Way Out, Halmstad Playstation

Man får en trophy om man rymmer från ett fängelse, det är sen gammalt.

Bakgrund

A Way Out är Josef Fares och hans studio Hazelight Studios andra spel efter Brothers: a tale of two sons. Utvecklingen började 2014 och studion ville skapa ett spel som inte följde samma premisser som andra spel i samma genre. Av den anledningen måste spelet spelas i co-op. Spelet gavs ut av Electronic Arts i mars 2018.

A Way Out, Halmstad Playstation

Nu har det gått för långt med besparingarna i ekonomiklass.

Handling

I ett fängelse i USA under vad jag gissar är 1960-talet hamnar två fångar. Det är Leo och Vincent. Leo är småkriminell medan Vincent precis dömts till fängelse för mord. Till en början är de omedvetna av varandra men ganska snart korsas deras väg. Leo har något otalt med en kriminell ledare som heter Harvey och Harvey är anledningen till att Leo sitter inne. I fängelset attackeras Leo av Harveys hejdukar som sonika tänker ha ihjäl Leo. Vincent hamnar mitt i detta och i slutändan hamnar Leo och Vincent på sjukstugan tillsammans. Där börjar de prata och det visar sig att även Vincent har något otalt med Harvey.

Leo har planer på att rymma för att hämnas på Harvey vilket Vincent snart inser och han vill vara med på planen. Till en början är Leo ej intresserad men inser snart att de har större möjlighet att lyckas ifall de är två istället för att han ska göra det själv. De börjar planera sin rymning omedelbart.

Detta är inledningen på A Way Out. De två lyckas rymma och en historia som kretsar kring Leos och Vincents anledningar till att vilja hämnas på Harvey tar sin början. Det bjuds på spänning i en välskriven historia även om den inte är speciellt originell. Spelet berättas genom att Leo och Vincent sitter i ett flygplan mot okänd destination och man förstår att fängelserymningen och det som sker efter det är tillbakablickar ända fram tills historien hinner ikapp. Efter det utspelar sig spelet i realtid.

A Way Out, Halmstad Playstation

I fängelse finns det tydligen både spa och en skräddare.

Gameplay

A Way Out är som tidigare nämnts endast ett co-op spel. Man måste alltså spela det med någon annan. Detta kan man göra antingen via splitscreen hemma i soffan med en kompis/partner eller via någon annan online. Det som är fint är att båda inte behöver äga spelet. Bjuder man in en kompis online till sin spelsession så kan man spela tillsammans ändå.

Spelet varvar mer berättande sekvenser där Leo och Vincent sitter på flygplanet och bara pratar med sekvenser där man styr varsin karaktär. Detta gör att tempot blir väldigt ojämnt. Berättelsedelarna blir som mellansekvenser där man ej kan göra något medan spelsekvenserna består av fri rörelse uppmixat med quick time events när olika saker ska genomföras.

Varje situation som uppstår i spelet kan oftast lösas på olika sätt där Leos sätt ofta är mer impulsivt och kortsiktigt. Vincent angriper situation mer genomtänkt men kanske också mer tråkigt. Vilket val som görs påverkar hur spelet utspelar sig och det gör att det finns ett ganska högt omspelningsvärde efter man klarat det. Spelet tar ca 10 timmar att klara.

A Way Out, Halmstad Playstation

Oklart om det är slagsmål eller uttagning till So You Think You Can Dance på gång.

Grafik & Ljud

Spelets grafik fyller sitt syfte mycket väl. Det är vackert att titta på. Det är inte i nivå med AAA-titlar men samtidigt är det mycket snyggare än vad man förväntar sig av ett indiespel. Spelet använder sig av Unreal Engine 4.

Gällande ljud så är det helt ok. Röstskådespeleriet är bra men inte fantastiskt. I vissa sekvenser blir det lite fördröjning i dialoger vilket gör att det blir något styltigt. Det är Josefs bror Fares Fares som gör rösten till Leo.

A Way Out, Halmstad Playstation

I sjukstugan får man höra de bästa godnattsagorna.

Sammanfattning 

Jag hade väldigt trevligt med A Way Out. Jag tvingade min sambo att spela igenom det med mig i soffan och även om hon inledningsvis hävdade att det skulle vara för svårt så kom hon snabbt in i det. Spelet sätter inga hinder för oerfarna spelare vilket är mycket bra. Alla kan klara av det då det sällan handlar om erfarenhet av att trycka på massvis med knappar i snabb ordning som avgör om man klarar något. 

Historien som berättas är spännande, engagerande och även känslosam och spelet är snyggt. Vill man ha ett spel som man kan spela tillsammans i soffan på kvällarna så tycker jag definitivt man ska ge A Way Out ett försök. 

Kort fakta

 Utvecklare: Hazelight Studios
 Utgivare: Electronic Arts
 Genre: Actionäventyr
 Spelare: 2

Tre positiva saker

 Lätt att förstå även för ickegamers
 Bra och spännande berättelse
 Snyggt och stämningsfullt

Tre negativa saker

 Ojämnt tempo
 Trög spelkontroll
 Bitvis styltig dialog

Staffan Leksten, Halmstad Playstation

Staffan Leksten

Recensent, Halmstad Playstation