Alwas Awakening

Alwas Awakening: Ett spel du inte vill missa

Jag spelade Alwas Awakening första gången på retrospelsmässan 2018 då spelet som var under utveckling presenterades i en monter. Nu ett år senare och det är dags för årets upplaga av Retrospelsmässan. Vad passar då inte bättre än att leverera en rykande färsk recension av spelet som jag fick upp ögonen för på just mässan. För om inte för den dagen kanske jag hade missat spelet helt. Och har du som jag en förkärlek till retrospel och spel i retrostil så är det en miss du inte heller vill göra och det är ingen tvekan om att detta kommer falla dig i smaken.

Utvecklare

Alwas Awakening släpptes för lite mer än en månad sen. Närmare bestämt 21 mars på PS4. Skaparna bakom Alwas awakening är Svenska Elden Pixels. En ganska ny spelare i matchen om man säger så. Elden Pixels grundades så sent som 2016 av en grupp vänner. Grabbarna som inte är nya i spelskapandet började göra Alwas awakening som ett sidoprojekt. Ett sidoprojekt som senare skulle resultera i ett arbete som sträcker sig över år och skapandet av ett företag blev nog lite större än vad dom tänkt sig från början. Men vi kan bara glädjas över detta då Elden pixels har lyckats fångat essensen i vad som gör spel kul och jag ser fram emot att se mer av dom i framtiden.

Story

Landet Alwa var en vacker och spirande plats. Fram tills en varelse som kallas Vicar kom för att ta över landet och förslava folket vill säga. Vicar stjäler landets fyra ornaments vilka är sagda ska innehålla en awesome kraft som gör bäraren övermäktig. Folket tappar hoppet och allt känns lönlöst. Mörker faller över Alwa som blir en dyster plats full av monster. Det är nu när allt känns ute som en hjältinna vid namn Zoe träder fram för att rädda världen. Vicar har delat ut dom fyra ornamenten till sina närmsta, the protectors, och det blir Zoe´s mål att återta dessa kraftfulla artefakter att använda mot Vicar i kampen för att befria folket. Beväpnad med sin magiska stav ger hon sig ut på sitt farofyllda uppdrag.

Gameplay

Spelet flyter på och det känns givande och stimulerande att ta sig igenom spelets pusseldel. Zoe´s magiska stav som jag nämnde är vårt verktyg, man använder den som vapen att wacka fiender med men också att frammana våra spells som vi lär oss på vägen. Det är med dessa spells eller färdigheter som vi tar oss fram och löser banans pussel. I princip varje nytt rum är ett pussel och inget rum är det andra likt, detta gör att det inte känns repetitivt och det i kombination med friheten att utforska och kunna gå olika vägar gör att det känns kul från början till slut, plus att man får med lite hjärngympa på köpet. En del moment kan man lösa på lite olika sätt och man känner ibland att det var nog inte riktigt såhär det var tänkt att man skulle ta sig fram här men det funkade bra för mig vilket adderar en dimension till av frihet hur man väljer att använda sina färdigheter när man interagerar med miljön.

Svårighetsgrad

Svårighetsgraden på pusslen stegrar sakta framåt och det hela känns som att det finns en behagelig balans i spelet. Jag hade dock önskat en lite större variation i fienderna man stöter på under spelets gång och lite minibossar hade varit att önska.

Grafik/Ljud

Grafiken är i snygg retrostil, med ganska blygsamma bakgrunder i schysst pixelart. Grafiken ihop med det klassiska 8-bit inspirerade soundtracket som låter helt underbart skapar en helhet som verkligen fångar känslan av ett retrospel. Det är spot on. Nu är jag ju en sucker för denna typen av spel men det är spot on, i love it.

Summering

Spelet för mig är ett solklart köp. Jag har inte mycket negativt att säga. Det är kul, utmanande och samtidigt avslappnande och lättsamt. Jag har en trevlig stund när jag sitter med det och det har en riktigt skön 8-bit stil med sina egna element och nytänk som gör att när man kör alla dessa ingredienser i en mixer så får man ut ett skitbra spel som är fint som snus.

Kort fakta

 Utvecklare: Elden Pixels
 Utgivare: Elden Pixels
 Genre: Platform/Äventyr/2D/Sidoscrollande
 Antal spelare: 1

Percy Rolf, Halmstad Playstation

Percy Rolf

Recensent, Halmstad Playstation