Assassins Creed Rogue Remastered

Assassins Creed: Rogue Remastered

Ubisofts flaggskepp-serie Assassins creed är högaktuell med det senaste tillskottet i serien, Origins. Ubisoft har inte låtit spelarna vänta, utbyggnaden av spelet har varit fantastisk. Den som köpte sig ett seasonpass gjorde en bra affär. DLC´s har kommit inom en enastående tidsram och dom har lyckats där många faller. Den senaste och andra DLC´n The curse of the pharaohs släpptes aldeles nyligen. Och innan stålet ens har börjat svalna så levererar dom mitt i allt en comeback, Assassins creed Rouge remastered!

Bakgrund

Rouge släpptes för första gången i slutet på 2014. Då till PS3, spelet släpptes fel i tiden och fick inte riktigt den uppmärksamhet det borde ha fått. Sony släppte nämligen PS4 här i Europa bara veckor efter. När Rouge nu får göra entré på ps4 undrar jag om det verkligen är så genomtänkt att släppa det så nära inpå sin succé med Origins. Risken finns att det får gå samma öde till mötes som sist.

Uppföljaren

Rouge är uppföljaren till pirat-äventyret Black flag där man följer Edward Kenway´s resa från fattig bonde som drömmer om rikedommar till piratkapten. Black flag är ett spel jag rekommenderar varmt och har spenderat många timmar med att segla runt dom karibiska öarna. Som är otroligt tilltalande med sina svajande palmer och smaragdfärgade vatten. Letat skatter tillsammans med en romstänkt besättning som sjunger piratvisor för full hals. Det är ett äventyr som får vemsomhelst att bli övertygad om att man är född i fel tidsålder. Även om Rouge är en “uppföljare” så är det ändå ett fristående spel med en egen story. Man bör inte bli avskräckt att börja här pga dom många titlar som släppts under Assassins creed namnet, tvärtom.

Missades

Trots min stora förtjusning av sjöslag och skattjakt i Black Flag så var jag en av dom som lät Rouge glida mig mellan fingrarna på PS3. Men nu känner jag mig redo och exalterad över att få sätta mig ner och ta del av vad jag hoppas kommer vara ett lika fängslande äventyr. När jag väl ska få dyka in i Rouge så ringer jag in min gode vän Vidar. Killen som har lite för bra koll på loren kring spel och serier han gillar. Assassins creed är inget undantag då han spelat alla spelen och kan allt om dom. Det blir “lite” historieberättande och jag drar mig till minnes en gång i höstas när jag ställde en fråga lite löst om sagan om ringen och fick en föreläsning på 2,5 timmar.

Story 

Assassins creed kretsar kring maskinen the Animus som är en slags VR maskin som låter användaren uppleva minnen från sina förfäder. I Rouge så upplever vi minnen av Shay Cormac, en lönnmördare som tillhör Brotherhood. Brotherhood är en makt som kämpar mot the templar order, och det är dessa två hemliga elitmakter som under ytan (konspirations-varning på den) styr världen och dess öde. En konflikt som sträcker sig tillbaka till civilisationens början. Minnet av Shay Cormac utspelar sig i Nordamerika i mitten på 1700-talet. Britterna är ett hot mot kolonierna och fransoserna ger stöd åt patrioterna som enas för att kämpa för ett självständigt Amerika.

Lokation

Vi befinner oss på östkusten där slaget om makten sker till sjöss. Och med sitt isiga förödande landskap som förstärker känslan av en rå, obarmhärtig och orolig tid så är scenen satt. Vi börjar med att Shay är ute på en dags träning. Här får vi bekanta oss med kontrollen och våra rörelser. Efter vi mästrat träningen så får vi i uppdrag att frita ett band med smugglare från brittiska soldater. När det är gjort och soldaterna är undanröjda så stjäl vi deras skepp the Morrigan. Smugglarna som är tacksamma för frihet blir en del av vad som ska utgöra vår besättning. Och här börjar vår resa. 

Skeppet

Nu när vi får bekanta oss med skeppet så är det en del intressanta detaljer med miljön som är interaktiv och jag gillar det starkt. Bland annat att isbergen som flyter runt går att skjuta sönder med skeppets kanoner, alternativt använda som skydd mot attackerande skepp. Isen som ligger på ytan går att bryta sig genom men skeppet tappar fart. En annan bra detalj är att kylan i havet sakta dränerar hälsan när man simmar och man bör tänka sig för innan man ger sig ut på en längre simtur. 

Kontrollen

Striderna är otroligt lätta. Om du lyckas blocka en attack från en anfallare och följer upp med ett hugg så har du en instakill på anfallaren. Att byta vapen under en strid är något man gör ganska frekvent och det kunde varit bättre då menyn känns klumpig. Man vill vara snabb men ibland måste göra en rad knapptryckningar till önskat vapen. Om man dragit på sig lite för många fiender så kan en rökgranat bara dom är tillräckligt nära sätta hur många fiender som helst ur spel och man kan i lugn och ro hugga ner dom. Som lönnmördare har man såklart en rad vapen i sin arsenal. Bland annat pistoler, svärd, ett par gömda stilettknivar som är otroligt roliga att utföra lönnmord ovanifrån på en intet ont anande vakt.

Vi har ett luftgevär (jepp luftgevär) att skjuta olika pilar med, pilar som kan söva eller förvirra fiender. Att söva en fiende på avstånd kan vara precis det som behövs för att ta sig fram obemärkt i ett område där man inte vill dra åt sig uppmärksamhet. Under spelets gång får man bekanta sig med ytterligare vapen att använda. En tränad yrkesmördare tar sig fram överallt och vår omgivning är vår lekplats. Den öppna miljön och förmågan att kombinera den med våra olika vapen lämnar väldigt mycket rum för kreativitet och det finner jag mest attraktivt med själva stridssystemet.

Yo-ho and a bottle of rum

Vi har även en del sjöslag. Här gäller det att plocka fram sin taktiska sida. Efter en kraftmätning om man lyckats sätta fiendens skepp ur spel så kan man välja att sänka det eller att borda det och övermanna dess besättning. Skeppen man möter har olika loot och olika svårighetsgrader, för att ta sig an starkare skepp så kräver det att man uppgraderar sitt skepp. Vårt skepp har olika vapen s att uppgradera med material och pengar vi samlar på oss. Förutom dom självklara kanonerna så har vi mortar och relingkanoner med mera.

Att förstärka skeppets skrov är också en viktig del då det ökar uthålligheten vilket kan vara nyckeln till seger om man möter flera skepp samtidigt. Ett bra sätt att få material till uppgradera skeppet är att skicka ut skepp ur sin flotta på uppdrag, Det gör man i Naval-läget vilket är ett ganska passivt läge då det innehåller sjöslag där chansen att lyckas räknas i procent. Det är en bra inkomstkälla men otroligt tråkigt enligt mig och jag spenderar inte mycket tid på det.

Mycket spel för pengarna

Som i tidigare Assassins så har vi en värld att upptäcka och en hel drös med skattkistor att plundra. Noter för nya sjömansvisor att samla och mycket, mycket mer att samla. Spelet är stort och här finns att göra för den som har villjan och tiden, vilket jag känner också ger väldigt mycket spel för pengarna. Jag tycker det är ett bra spel i Assassins-serien och jag rekommenderar det för alla som gillar action-äventyr och stealth-spel.

Kort fakta

 Utvecklare: Ubisoft Sofia
 Utgivare: Ubisoft
 Genre: Actionäventyr
 Antal spelare: 1

Tre positiva saker

 Storyn
 Interaktiv miljö
 Mycket att utforska

Två negativa saker

 Rökgranaterna är för bra
 Naval-läget
 Lätta närstrider

Percy Rolf, Halmstad Playstation

Percy Rolf

Recensent, Halmstad Playstation