Black Clover: Quartet Knights

Black Clover Quartet Knight, Halmstad Playstation

Black Clover: Quartet Knights

Det flyger magiska eldklot mot dig och de kommer allt närmre. De verkar komma från alla håll. Du trycker upp svärdet och lyckas reflektera några av dem. Du rusar mot magikerna som frammanade dem och gör en snurrande virvelvinds attack. Du hoppar mot den siste magikern, som lyckas teleportera sig undan i sista sekund. Du lyckas få in honom i synfältet igen, han är snabb.
Du avlossar en snabb svärdattack mot något du ser i periferin och allt blir tyst.

Black Clover Quartet Knight, Halmstad Playstation

BAKGRUND

Spelet är baserat på animen från 2017, som i sig är baserad på en manga från 2015.

Du spelar främst som Asta en magilös människa, vilket är ovanligt i världen där spelet utspelar sig. Det handlar om att du som Quartet Knight, vars uppdrag är att skydda staden med alla medel, bland annat ska lösa mysteriet med varför din lagkapten plötsligt vaknat 20 år yngre. 

 Magical Knights är namnet på den militära specialstyrka som utser olika uppdrag och åtaganden för  dessa olika soldaterna. De kan antingen nominera sig själva till uppdrag eller bli utsedda av högre rankade. 

Black Clover Quartet Knight, Halmstad Playstation

SPELLÄGEN

Förutom att köra Storyläget och lära känna karaktärerna lite bättre, så finns det även tre andra spellägen. 

  • Challenges som är ett komplement till träningsläget. Du får specifika mål med varje karaktär och du har en bana du ska lyckas uppfylla dem på. Ett bra sätt att lära sig alla karaktärers färdigheter och användningsområden. 
  • Training som är ett sätt att träna sig inför online arenorna.
    Här får du datorstyrda bots och chansen att slåss fritt utan prestationer.   
  • Online Battle där du kan köra både ranked och unranked. Här handlar det om att som ett lag på fyra lyckas med olika bedrifter mot motståndarlaget. 

Det kan handla om att frakta en stor svävande kristall genom en bana, ta över olika zoner eller om att jaga nycklar och skatter.  Tyvärr, fick jag aldrig chansen att testa dessa lägen, då servrarna inte verkar vara tillgängliga. 

GRAFIKEN

Spelet har en lättsamt charmig atmosfär med fina pastellfärger. 

Black Clover är inte ett av de vackraste spelen jag skådat, men den flyter på riktigt bra och det passar fint ihop med animen och känslan. Spelet är väldigt bra optimerat och det är ganska ovanligt nu för tiden. Det är också väldigt hektiskt och ibland aningen kaotiskt, men grafiken hinner med och jag märker inte av några ”frame drops”, oavsett fiender och attacker på skärmen. 

Det som är lite häftigt är att där finns lite anime filmer som för handlingen vidare, men oftast är de stillastående karaktärer med text som läses av  röstskådespelare. Skulle dock vilja att det skulle finnas lite flera olika uttryck hos karaktärerna i dessa segment, de känns lite väl stela. Det hade hjälpt till med både inlevelse och motivation för att spela mera.

Black Clover Quartet Knight, Halmstad Playstation

KONTROLLEN

Kontrollen är väldigt lätt och spelet påvisar att man inte behöver krångla till det mer än nödvändigt. Du har nästan alla förmågor på R och L knapparna och du slåss mest genom att hålla inne R2 knappen vilket känns väldigt behagligt i längre spelsessioner. 

Alla karaktärer har speciella förmågor och är på bästa sätt anpassade för dessa olika ändamål. Med andra ord så spelar man inte många karaktärer likadant, väljer du en ny karaktär så måste du tänka om. 

Styrningen fungerar fint, du förflyttar karaktären utan fördröjning eller utsvävningar och du hamnar oftast precis där du vill. Terräng och liknande är oftast inte några problem. 

Skärmen följer fienderna bra och ”autolock” systemet fungerar bättre än förväntat.  Fast det är hektiskt och skärmen fylls med magi och attacker, så vet man ändå var fienden är och man kan lätt kämpa tillbaka. Vilket är ganska ovanligt i dagens spel. 

SPELBARHETEN

Spelet verkar väldigt lovande med så skönt flyt i grafiken, vass kontroll och roliga spellägen. 

Men det känns tyvärr lite enformigt. Uppdragen i storyn skiljer sig knappt från beskrivningarna på det som utlovas i onlinedelen. Även om man bara tar Storyläget för sig, så är de för mycket av samma. De vill oftast att du ska ha ihjäl ett par karaktärer eller fiender, för att sedan starta nästa bana och göra om det.

Spelet är inte så motiverande och det känns inte som att man kommer någonstans med karaktärerna då allt redan är upplåst. Man kan spela för storyns skull, men storyn känns lite tunn och den utgår från att du sett eller läst om serien innan. 

Black Clover Quartet Knight, Halmstad Playstation

SLUTSATS

Spelet lider av en del brister och onlinedelen verkar det inte vara många som lyckats spela. Jag tror spelet hade varit väldigt spännande att köra online med andra för att det är ett klassbaserat tredjepersonsskjutspel och det är gjort för att spela med andra spelare. 

Jag känner att Black Clover: Quartet Knights får mig till att stå lite utanför och fundersam då jag inte sett eller hört något om serien innan. Spelet gör verkligen inget bra försök för att få en till att förstå vad det är man  gör, vem  man är eller vad som händer.  Jag vill spela mera, för att spelet gjorde så många rätt i andra avseenden och jag vill testa onlinedelen om den kommer igång och fungerar. 

Men jag tycker du ska vänta med spelet och kolla animen eller mangan först. 

Kort fakta

 Utvecklare: ILINX
 Utgivare: Bandai Namco
 Genre: Third Person Shooter
 Antal spelare: Singel och Multiplayer

Tre positiva saker

Kontrollen
Många karaktärer
Flytet i grafiken

Tre negativa saker

Onlinedelen fungerade inte
Repetitivt
Förklarar inte serien eller karaktärerna

Kristian "MekkU" Back, Halmstad Playstation

Kristian ”MekkU” Back

Recensent, Halmstad Playstation