Far Cry 5

Far Cry 5, Far Cry, Recension, Halmstad Playstation, Facebook

Far Cry 5 – sektsmisk i Montana, hit or miss? 

Efter att ha besökt fiktiva öar i Stilla havet, Afrika och Centralasien i tidigare Far Cry -spel beger vi oss nu till en högst verklig plats i spelseriens femte del. Det är den amerikanska delstaten Montana som får utgöra skådeplatsen för den historia som kretsar kring framväxten av den extremt religiösa och våldsamma sekten Project Edens Gate (PEG). Som färsk deputy till den lokale sheriffen blir det nu din uppgift som spelare att sätta stopp för PEG och dess karismatiske ledare Joseph Seed. 

Bakgrund 

Far Cry 5 är utvecklat av Ubisoft Montreal med hjälp av andra Ubisoft studios i Toronto, Kiev och Shanghai. Utvecklingen av spelet startade officiellt efter Far Cry Primal var klart under 2016 men gissningsvis har vissa delar av spelet påbörjats tidigare än så då denna typ av storspel ofta tar flera år att utveckla. 

Då Far Cry 5 är det första spelet som utspelas i USA och att det dessutom är den kristna militanta högern som får agera antagonister så möttes spelet av en hel del kritik under utvecklingen. Vissa röster har även gjort gällande att Ubisoft med Far Cry 5 skulle spä på de motsättningar som uppstått i USA i o m senaste presidentvalet. Dock påbörjades utvecklingen långt innan de politiska skeenden inträffade och Ubisoft kan knappast skyllas för att försöka rida på någon form av populistisk våg kring det. De höll fast vid sin linje och fortsatta utvecklingen och nu i mars 2018 är spelet äntligen klart. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Project Edens Gate behandlar inte invånarna i Hope County särskilt väl.

Handling 

I en fiktiv del av Montana i USA kallad Hope County har det under ett par år växt fram en religiös sekt kallad Project Edens Gate. De leds av den karismatiske ledaren Joseph Seed och till sin hjälp har han sina tre syskon Jacob, John och Faith som kontrollerar varsin tredjedel av countyt. De har genom övertalning, hot och våld lyckats ta över stora delar av den dalgång som utgör Hope County. Det är både mark och företag de lyckats ta kontroll över och de är nu en lokal maktfaktor. Av denna anledning har US Marshals fått upp ögonen för Joseph Seed och i spelets inledning ska han arresteras. Detta blir startskottet för en ny fas för Project Edens Gate och en öppen väpnad konflikt inleds mellan PEG och invånarna i Hope County. 

Som spelare kastas man rakt in i detta efter öppningsscenen och nu gäller det att försöka hjälpa invånarna så gott man kan för att de ska kunna göra motstånd. 

Gameplay 

Far Cry 5 är en open world first person shooter precis som tidigare Far Cry spel. Det gör att om man spelat några tidigare delar så känner man igen mycket av designen direkt. För första gången kan man dock designa sin karaktär själv innan spelet startar. Det finns mängder med val som gör att man kan skapa en karaktär man trivs med själv.  

Lärandets ö 

Efter spelets inledning befinner man sig på en liten ö i Hope County. Denna ö fungerar som spelets tutorial i mångt och mycket. Man får lära sig grunderna till spelets olika mekaniker och testa dessa på lite lätta mål. Efter man klarat av allt på ön öppnas hela kartan upp och man kan ta sig var man vill. Även en del points of interests har markerats på kartan. Kartan är en sak som har gjorts om ganska mycket mot tidigare Far Cryspel. I tidigare spel har kartan ofta varit indelad i olika regioner och när man gjort en viss sak, klättrat upp i ett radiotorn t ex, så låses den regionen upp och alla aktiviteter i regionen blir synliga. Så fungerar det ej i Far Cry 5.

Här måste man prata med invånare man räddat, läsa brev eller lyssna av telefonsvarare för att få nya punkter på kartan att undersöka. På dessa olika punkter finns det människor att rädda, saker att förstöra och läger att befria. Allt detta skadar Project Edens Gate. När man ställt till tillräckligt med oreda så får den av de tre syskonen som kontrollerar området där du härjar runt upp ögonen för dig. Det innebär att sekten mer aktivt börjar leta efter dig. Upplägget liknar det från Ghost Recon Wildlands olika regioner för de som spelat det. I takt med att man förstör mer och mer för sekten så drivs handlingen i respektive område framåt och vid vissa tillfällen blir man jagad och tillfångatagen för lite kristen ”omskolning” 

Far Cry, Halmstad Playstation

Det finns flera olika sätt att ställa till bekymmer för Project Edens Gate på.

Vapen är livet 

En viktig del i ett FPS är vapenkänslan. Det finns mängder av vapen i Far Cry 5 och inledningsvis kan man bära med sig två olika vapen. Senare via karaktärsutveckling kan man utöka detta antal. Utöver sina handeldvapen har man även tillgång till granater, bomber och kastknivar för att hantera alla de olika situationer som uppstår. Jag upplever inte vapenkänslan som helt perfekt. Jag känner att vapnen saknar lite tyngd i vissa fall. Jag är tävlingsskytt privat och har en ganska bra uppfattning av hur ett vapen känns när man skjuter det och det är inte riktigt där i Far Cry 5. Det är dock långt ifrån dåligt och det är fortfarande en fantastiskt skön känsla att sätta ett riktigt långt sniperskott på en ondsint sektmedlem. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Finns en del roliga vapen att välja på!

Eller är kanske fordon livet.. 

I ett modernt open worldspel är ofta avstånden enorma och det är förbaskat tråkigt att gå överallt. Därför har Ubisoft petat in en väldans massa fordon. Man kan köra fyrhjuling, allsköns pickuptrucks, båtar, helikoptrar och flygplan. Detta fungerar väldigt bra och fordonen uppför sig väldigt responsivt. Via olika uppdrag kan man dessutom låsa upp olika specialfordon som man kan kalla in när man behöver lite extra drag. En av mina favoriter är Death Wish som är en döskallemålad jeep med kulspruta monterad på taket. Perfekt när man drabbas av akut road rage. Det finns även bestyckade helikoptrar och flygplan för när man vill gå riktigt bananas på Project Edens Gate. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Death Wish är ganska lik min egen Kia Sportage tycker jag nog…

En gammal bekant… 

Eftersom Project Edens Gate skapat sig mängder av ovänner i takt med att de lagt Hope County under sina fötter så finns det gott om invånare som vill hjälpa dig i kampen mot sekten. Dessa invånare kan man rekrytera som Guns for Hire och de slåss då sida vid sida med dig. Olika karaktärer har olika förmågor. Man kan även hitta olika specialister med unika förmågor och hjälper man dem så blir även de tillgängliga att hyra in. En av dessa specialister är Hurk Drubman Jr, även kallad Hurk. Han känns igen från både Far Cry 3 och 4 och var även med i Far Cry Primal som urtidsmänniskan Urki. Hurk är ett riktigt original och rusar in i strid med sin bazooka. Det blir inte så ljudlöst men desto mer förstörelse. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Hunden Boomer lever verkligen upp till människans bäste vän!

Men djuren då? 

Ubisoft har även tagit in djurtämjningen från Far Cry Primal så en del av de karaktärer man kan ha som stridspartner är djur. Dessa blir då Fangs for Hire. Här ingår bl a byrackan Boomer som är en fantastisk side kick men även den diabetesdrabbade grizzlybjörnen Cheeseburger. För att vinna hans hjärta måste man mata honom med lite lax rik på omega-3 syror. Dagarna när Cheeseburger kunde trycka i sig cheeseburgers är tyvärr över. 

När jag själv har vandrat omkring i Hope County så har jag faktiskt haft roligare när jag haft en djurkompanjon. Det uppstår mer galna situationer när en förbannad grizzlybjörn rusar in bland fiender än när en tyst bågskytt smyger i buskarna och tar död på styggisar ljudlöst.  

Hatar man däremot djur så kan man istället jaga dom. Det finns massvis med jaktmarker med olika villebråd och deras skinn kan man sedan sälja till olika handlare för en god vinst. Trivs man istället vid flodkanten med sitt flugfiskespö så går även detta. Det är en skön paus från alla tokiga sektdårar att dra upp lite laxöring då och då. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Att jag med automatvapen är sååååååå enkelt.

Personlig utveckling 

Apropå jakt så har en stor del av tidigare Far Cryspel kretsat kring jakt och att få tag på olika skinn för att kunna pyssla ihop nya väskor för ammunition eller granater. Allt detta är borttaget i Far Cry 5. All utveckling sker numera med skillpoints. Dessa får man för att utföra challenges eller så kan man hitta tidningar som ger en poäng styck i olika skattgömmor. För sina poäng köper man nya färdigheter som bättre sikte med gevär eller kanske en ny wingsuit så att man kan kasta sig ur sin helikopter och sväva ner över trädtopparna. Systemet fungerar bra och det är rätt skönt att slippa vara tvungen att jaga alla djur som finns bara för att kunna ha lite extra ammo i fickan. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Here fishy fishy fishy!

Co-op 

Ifall man tröttnar på att röja runt i Hope County med bara sina virtuella hjälpredor så kan man även avnjuta spelet med en god vän. Man bjuder helt enkelt in någon från sin friends list till en co-opsession och drar igång med dubbelt så mycket sektsmisk! Att spela med en kompis och lägga upp taktik för hur man ska attackera ett fiendeläger är riktigt kul. Vid ett tillfälle när jag testade co-op så röjde jag runt på marken i jeepen Death Wish medan min partner Martin flög fram 30 meter ovanför mig i sin attackhelikopter. Det var inte många sektmedlemmar som överlevde det kan jag avslöja. 

Men, och det finns ett stort men, så finns det ett stort och ett mindre problem med co-opläget. Det första är att det är bara spelaren som bjöd in som kommer någonstans i spelet. Alla uppdrag man gör räknas bara för den spelaren. Den som blev inbjuden måste göra om allt i sitt eget spel. Det är riktigt dumt, här borde Ubisoft tagit mekaniken från Ghost Recon Wildlands som fungerade mycket bra. Där fick alla spelare tillgodoräkna sig alla framsteg som skedde i co-op. 

Det andra problemet är att man bara kan vara två stycken i co-op. Detta problem är mindre och jag kan förstå det i större utsträckning då man hade varit i princip ostoppbar i ett team av fyra. Hope County består inte av några större samhällen utan det är mindre samlingar med hus. Hade man då rullat in med två helikoptrar, ett bombplan och en bestyckad jeep så hade knappt hemvärnet orkat stå emot än mindre lite religiösa dårar. Det är ändå lite trist för de kompisgäng som kanske spelade mycket Wildlands att bara kunna spela två personer. 

Far Cry, Halmstad Playstation

YES! Montana är verkligen vackert i Ubisofts tappning.

Far Cry arcade

Inkluderat i Far Cry 5 finns något som kallas Far Cry Arcade. Det är spelets karteditor och i detta läge kan man skapa egna kartor, spellägen och utmaningar och man kan även spela andra spelares skapelser. Allt detta kommer man åt via klassiska arkadkabinett som står utplacerade på massvis med platser på kartan. När detta skrivs så har ej Far Cry 5 släppts ännu så innehållet i detta spelläge är väldigt begränsat. Därför avstår jag att skriva mer kring detta och uppdaterar det efter spelsläpp när alla spelare får tillgång till skapandet. 

Far Cry, Halmstad Playstation

Arcade kanske har potential?

Grafik & ljud 

Spelets grafik är verkligen helt fantastisk. Det är otroligt vackert att blicka ut över Montanas vidsträckta slätter, skogar och berg. Att långsamt smyga genom högt gräs på en äng och se blommorna vika undan är stämningsfullt och när man sedan släpper iväg en pil från sin pilbåge och den genomborrar en redneck med en AR-15 femtio meter bort så myser man i hela kroppen.

Jag hade höga förhoppningar på att Ubisoft skulle skapa ett otroligt vackert spel för det har de historiskt visat att de verkligen kan, detta iom bl.a Ghost Recon: Wildlands och Assassins Creed: Origins. Ubisoft GÖR verkligen vackra open worldspel. Jag har spelat på en PlayStation 4 Pro med 65″ 4K-tv. Hur stor skillnad det har varit mot en vanlig PS4:a med full-HD kan jag tyvärr ej svara på.

Ljudet i Far Cry 5 fyller sitt syfte. Det är allt från skottlossning i fjärran till ljud från djurlivet omkring dig. Det bidrar verkligen till att skapa en stämning av landsbygd, mer bestämt en landsbygd med stora problem då det verkligen hörs mycket skottlossningar.  

En annan typ av ljud som verkligen bidrar till stämningen är musiken. Då man i princip alltid är utomhus så är den ej ständigt närvarande men så fort man är i eller omkring ett fordon så dundrar stereon ut diverse musik. Den består av olika radiokanaler med olika inriktning. Allt från Project Edens Gates egen kanal som spelar obehagliga kristna visor till kanaler som spelar country och rockmusik. Den som enbart vill lyssna på hiphop eller EDM ska nog strunta i att åka till Montana känner jag.

Far Cry, Halmstad Playstation

Joseph Seed.. The father

Sammanfattning 

Jag hade höga förhoppningar på Far Cry 5 och hur de skulle tackla de kontroversiella ämnen de trots allt tar upp. Kanske inte lika kontroversiellt här i Sverige som i USA men det är ovanligt i spel att de onda just är andra vita västerlänningar. Jag tycker Ubisoft gör det väldigt bra och jag tycker Far Cry 5 är ett mycket bra spel. Det är visuellt fantastiskt vackert och spelkontrollen är tight och välfungerande. På dagarna när jag sitter på jobbet så längtar jag till kvällen då jag är hemma och kan återbesöka Hope County och det är ett gott betyg i min bok. 

Kort fakta

 Utvecklare: Ubisoft Montreal
 Utgivare: Ubisoft
 Genre: Actionäventyr, FPS
 Spelare: 1 eller co-op

Tre positiva saker

Otroligt vackert
  Obehaglig och engagerande handling
 Kul co-op

Tre negativa saker

Lite för lite tyngd i många vapen
 I längden blir vissa spelmoment lite repetitiva 
 Mängden fiender blir orimligt stor ibland.

Staffan Leksten, Halmstad Playstation

Staffan Leksten

Recensent, Halmstad Playstation