Far Cry: New Dawn

Hope County, allt är sig likt. Att de stackars människorna aldrig får någon ro. Även om Joseph Seed och hans syskon är ett minne blott?.. så lever ondskan vidare i detta lummiga bergsområde i Montana. Det har gått 17 år sedan bomberna föll och naturen har tagit över på ett sätt som får alla att häpna. Många överlevde genom att ta skydd i sina bunkrar och steg inte upp förrän det var säkert. En av dessa personer, Carmina, var sex år när hon för första gången fick se dagen ljus och hon berättar i introt hur folket har överlevt under som ovan jord tills de blev attackerade. Nu söker de hjälp mot ondskan i form av en man som åker runt med sitt tåg i USA och bistår de som behöver hjälp, Thomas Rush. Han skall gestalta en riktig amerikansk hjälte, dock så är han inte protagonisten i denna historia.

Handling

Du spelar den namn-neutrala rollen som Captain of Security (Cap). I början av spelet så får man välja en kvinnlig eller manlig karaktär som jag förmodar får samma ”namn”. Man slängs sedan direkt in i efterföljderna av en våldsam attack där man är ett av offren. Du får hjälp av Thomas Rush att komma på fötterna och ni lyckas fly från området, men blir tillslut fångade av the Highwaymen. The Highwaymen är anledningen att man är i Hope county men rollerna har nu blivit ombytta. Thomas Rush blir tillfångatagen medan du lyckas fly och här börjar din historia i Far Cry: New Dawn.

Du hittas i ett vattenbryn av Carmina och förs till det som blir din hemmabas, Prosperity. Spelets syfte är att samla etanol till hemmabasen för att uppgradera den. Det finns många delar i basen som behöver uppgraderas så som garaget, helikopterplattan, gymmet m.m. men även själva basen. För att kunna uppgradera basen så måste man dock utföra vissa extra steg vilket får dig att utforska världen. Man kan uppgradera varje del i basen tre gånger vilket låser upp mer kraftfulla vapen, fordon, medhjälpare m.m. Fienderna finns även de i fyra olika svårighetsgrader så det gäller att ha så bra vapen och utrustning som möjligt för att kunna besegra dem.

Vapen, crafting och loot.

Vapensystemet är annorlunda än i Far cry 5 eftersom man måste bygga sina egna vapen, samma gäller för fordon. Komponenter till dessa finns frikostigt utspritt i världen så man hittar dem ofta. Man kan även köpa kartor som visar större depåer av material. Det första vapnet man tillverkar är ett armborst som skjuter sågblad, riktigt kraftfullt men även omständligt. Sågbladet studsar nämligen från den första fienden och kan träffa nästa, men den kan även studsa på en NPC vilket har fått mig i knipa, så ta det lugnt. Ett tips är att låsa upp flera vapenutrymmen så fort man får chansen eftersom man endast kan ha ett vapen åt gången i början av spelet.

Man kan även köpa speciell utrustning med Far Cry Coins vilket är motsvarigheten till silvertackorna i Far Cry 5. Dessa pengar hittar man i bunkrarna när man väl har lyckats ta sig in.

Något som också skiljer sig från FC5 är hur utposterna fungerar. När man tar över dessa så får man etanol, man kan då välja att spela om utposten upp till tre gånger för att få mer etanol, dock så blir fienderna svårare och svårare för varje gång.

För att uppgradera dig som person så finns inget XP-system utan du måste samla på dig skill-points som du kan hitta i bunkrar eller frita fångar från transporter. Med dessa poäng så låser du upp färdigheter. T.ex. att du kan dyrka lås, ha fler vapen med dig eller kunna fiska.

Man tager vad man haver, skruvmejsel som bajonett.

Fiender och bekanta ansikten

The Highwaymen som styrs av de onda tvillingsystrarna Mickey och Lou som klär sig som om de ska vara med i en motocrosstävling som hålls av Red Bull, är bara den första faktion man möter och den enda farliga. Det blir bara konstigare ju längre fram i spelet man kommer. På sin resa genom världen så kommer man att känna igen flera karaktärer som har överlevt apokalypsen som avslutade Far Cry 5 vilket känns betryggande. Pastor Jerome och såklart Hurk är några av dessa.

Kontrollen

Ni som har spelat föregångaren kommer att känna igen er direkt, inget nytt här. Kontrollen flyter på och alla knappar gör det man förväntar sig. Vill man ta sig till en waypoint med ett fordon så klickar man på L3 så kör fordonet dit av sig självt så man kan fokusera på annat. Fast-travelsystemet är dock annorlunda, du måste uppgradera en del i din bas för att kunna ta dig längre sträckor vilket kan vara ganska irriterande i början, men det ger dig tillfälle att utforska ditt närområde bättre. Hembasen kan man alltid fast-travla till hur långt bort man än är. AI:n känns tillräckligt smart för att det ska bli utmanande och kommer som sagt i flera olika svårighetsgrader.

Grafik

Ubisoft fortsätter använda Dunia-grafikmotorn som är baserad på Cry Engine så grafiken är som förväntat. Väldigt vackra miljöer, även om Hope county var vackert i FC5 så är det ännu mer vackert nu när naturen har fått göra sitt. Blommor växer överallt, på de förfallna byggnaderna och även i täta skogsområden. Djurlivet är mångfaldigt och radioaktiviteten från bomberna har muterat dem en aning. Vita hjortar i flock är en vanlig syn. När kvällen nalkas kan man se norrsken på himlen och månen lyser starkt över den berikade jorden. Mellansekvenserna är uttänkta och vissa gånger så häpnas man hur bra face capture är.

Falls end finns kvar, ser lite förfallet ut dock.

Slutsats

Även om spelet saknar vissa aspekter som jag föredrar t.ex. att kunna modifiera sitt vapen med en ljuddämpare eller större magasin eller att kunna fast travla utan hinder, så gillar jag det. Det ger en känsla av fullbordande när man uppgraderar sin bas efter några uppdrag och att låsa upp nästa nivå av vapen. Jag älskade hillbillykänslan i Far Cry 5 men den finns tyvärr inte kvar, människorna är mer fokuserade även om det finns en del original. Ledarna av fiendefaktionerna är onda ända in i benmärgen, man mår psykiskt dåligt när det är ett filmklipp och de står och pratar om vad de skall göra mot en och ens vänner. Man vill verkligen spela vidare för att ge dem vad de tål.

Spelet kostar i skrivande stund så lite som 350:- så har ni inte köpt det ännu så gör det, en fördel är om ni spelar Far Cry 5 först så ni får lite bakgrund. Delar av denna recension innehåller spoilers. Vänta nu.. Det kanske jag borde ha inlett med?

Kort fakta

 UtvecklareUbisoft Montreal
 UtgivareUbisoft
Genre: Förstapersonsskjutare
Antal spelare: Single och Multiplayer

Tre positiva saker

Fina miljöer
Lagom svårt
Fullbordande

Tre negativa saker

Fast travel inte tillgängligt från början
Inga anpassningar av vapnen
Etanol växer inte på träd

Martin Palmér

Recensionsansvarig, Halmstad Playstation