For Honor

For Honor

Jag använder ofta frasen ”jag är en viking” så när valet presenterar sig att jag får spela som en viking i For Honor, så var det ganska glasklart. Mina två andra val var Samuraj och Riddare, båda väldigt lockande men kunde inte svika mitt självutnämnda vikingablod.

Jag får sedan skapa en personlig logga och sedan kastas jag in i en snabb träningsomgång. Jag är inte mycket för långa invecklade tutorials som man ska traggla sig igenom. Därför föll denna mig i smaken, jag fick snabbt lära mig kontrollerna och hur stridsystemet fungerar. Det var sedan upp till mig själv att fortsätta ”träna” och jag är mycket för att lära mig genom att prova på så det passade mig perfekt.

Kampanjen

Jag blev positivt överraskad av att se en kampanj i spelet, som jag förut trott var helt multiplayer baserat. Jag tänker att, det här är perfekt för mig att börja min resa med For Honor. Här får jag en chans att komma in i hur spelet är uppbyggt och utveckla mitt spelsätt. Då det är första gången jag spelar denna typen av spel så var allt så nytt, samtidigt väldigt spännande.

Jag får börja på kapitel ett, där jag spelar som en riddare. Där fanns fyra svårighetsgrader, från lätt upp till realistisk. Jag, som var lite kaxig tänkte stilla för mig själv “om jag tar på realistiskt så har jag större chans att klara mig när jag börjar med PVP.” Jag föll ganska handlöst, direkt. Det var verkligen realistiskt, perfekt för alla spelare som vill ha en utmaning, dock alldeles för svårt för mig, än så länge.

Jag har inte spelat igenom hela kampanjen när jag skriver den här recensionen. Då hade det tagit betydligt längre tid att få ut den här texten. Men det är en kampanj med en story, inte bara köra igenom en massa banor och döda en massa fiender. Om det är värt att köpa spelet enbart för kampanjen vill jag inte svara på, det är dock tveksamt till fullpris. Däremot när priset sänks några månader från nu, så kan det absolut vara värt det bara för att få testa på det här makalöst snygga och välgjorda spel.

Multiplayer

När jag spelat en stund i kampanjen så sitter jag och tänker på hur multiplayer delen är, och min nyfikenhet blir för stor. Jag är en spelare som är mest för att spela själv. I en härlig kampanj, jag är inte alls mycket för att spela PVP. Men just i detta spel så kände jag ett sug att gå ut och möta verkliga spelare. Och jag visste också att det var där spelet verkligen skulle glänsa. I multiplayer delen får jag tre val, Deathmatch, Dominion och Duel & Brawl. Sistnämnda åkte bort direkt när jag läste 1v1, där blev jag alldeles för feg.

Istället blev det Dominion som jag gav mig in på, och där blev jag förälskad i For Honor. Två lag, 4v4, tre zoner att ta över. Samla poäng till ditt lag genom att ta över zoner och döda motståndarna. Samtidigt som där är lättare AI fiender som strider mot varandra i vardera lag. Här är spelet riktigt roligt. Att stå och vakta en zon man tagit över för att sedan gå in i en duell med en motspelare. Att dessutom lyckas överlista denna och vinna duellen är riktigt tillfredsställande.

Deathmatch

Jag testade även på Deathmatch som är ungefär som det brukar vara. Det var fortfarande 4v4 däremot en liten tvist på det hela är att det går att välja mellan Skirmish och Elimination, vilket du som spelar helst föredrar. Elimination innebär att hela motståndarlaget ska elimineras för att vinna, tre rundor för att vinna matchen. Skirmish går ut på att man dödar sina fiender för att samla ihop poäng. 1000 poäng bryter fienden, det vill säga döda dem en sista gång för att vinna matchen.

For Honor, Halmstad Playstation

Det är extremt tillfredsställande att ta ner en annan spelare. När man lyckas vara lite bättre, underbar känsla då det krävs lite list och is i magen när man går in i en strid.

Andra aspekter

Om vi ska titta på lite andra aspekter, vad är det som gör spelet så roligt att spela? Vad finns det för element som tillför något som gör det värt att lägga ner oändliga timmar på spelet? I multiplayer delen låser du upp utrustning efter varje match. Jag fick ungefär en grej per avslutad match, jag var aldrig bäst i laget, och kan därav inte svara på om man får mer belöningar ju bättre man varit under matchen.

Det känns belönande när man får upp texten Level up ovanför sin spelare, man blir lite stolt och får mer och mer vilja att bli bättre. Det går också att köpa paket för Steel som du tjänar under spelets gång. Där låser du också upp ny utrustning som du sedan kan använda för att göra din karaktär bättre. Och i varje klass finns det fyra karaktärer att spela som, däremot måste du låsa upp tre av dom. Bara den första är upplåst vid start. Så For Honor har definitivt saker att sträva efter, inte bara

For Honor, Halmstad Playstation

For Honor är riktigt snyggt. Striderna är välgjorda och kontrollerna sitter som en smäck.

Grafiken

Andra aspekter som gör spelet så bra som det faktiskt är, är bland annat grafiken. Grafiken är långt ifrån allt i ett spel, men visst ger det de där lilla extra om ett spel dessutom ser riktigt snyggt ut.

For Honor ser oerhört snyggt ut, animationerna är klockrena, stridssystemet fungerar väldigt bra och det känns aldrig som att jag förlorar en duell på taffliga kontroller. Det handlar helt enkelt om vem som är listigast, och desto mer man spelar. Desto mer man lär sig kontrollerna, desto bättre blir spelet. Det känns lite som att spelet växer med dig som spelare.

Så det gäller att inte ge upp ifall allt inte faller på plats direkt, utan ge det tid. Fortsätt träna och verkligen bli ett med kontroller och karaktären du spelar, så kommer For Honor ge dig många härliga speltimmar. Miljöerna som spelet utspelar sig i ger otroligt mycket känsla, det är bra variation och det är helt i spelets anda.

För vem som helst?

Men vem borde spela For Honor, är det ett spel för vem som helst? Först var jag väldigt skeptiskt på just denna punkten. Hade det inte varit för att jag fick äran att recensera detta så hade jag aldrig någonsin spelat det, och det hade varit en skam rent ut sagt. Jag är en spelare som lätt sållar bort sånt som jag tycker går utanför min genre, det är just då man kan missa bra spel som just detta. Jag har som tidigare nämnt aldrig spelat ett liknande spel, men jag skulle säga att vilken typ av spelare som helst hade kunnat ge sig in i For Honor. Hittat någonting som den gillar.

Frågan lider dock vidare till, hur länge kommer spelet hålla? Om du inte är en riktig fan av den här typen av spel, eller om du kanske bara vill köra igenom kampanjen men aldrig intresseras av multiplayer. Då blir det nog inte särskilt hållbart. Om du däremot kämpar för att bli bättre, vill lära dig ett eget spelsätt, låsa upp nya saker och fortsätta klättra med din fraktion. Då kommer For Honor hålla ett bra tag fram över.

Kommer definitivt att fortsätta

Hur vida jag själv kommer spela detta om någon månad är svårt att säga, men jag kommer definitivt fortsätta köra både kampanjen och multiplayer. Jag svek dock min viking ganska tidigt i multiplayer och hittade min favorit i Riddar fraktionen. Så att testa på olika karaktärer är inte fel, och din level är individuell för varje karaktär. Vill man ha en bra karaktär i varje fraktion, ja då har man verkligen något att kämpa för.

For Honor, Halmstad Playstation

Ensam röd i ett hav av blått. Ibland gäller det att inte rusa in i en kamp, men dock måste man satsa lite för att vinna. Man hittar sitt eget spelsätt, en av sakerna som gör For Honor så intressant, ingen spelare är den andra lik, alla hittar sitt eget sätt att tackla sitt motstånd.

Många guldklimpar

Slutpunkten är att For Honor är ett välgjort spel med många guldklimpar. Ett oerhört välpolerat stridssystem, ett härligt multiplayer upplägg som ger spelaren något att kämpa för och även belönar dig efter varje avslutad match. Mysiga miljöer med en underbar grafik. Snygga kamerakontroller under striderna gör att spelet ger mycket inlevelse.

Så For Honor ska absolut hyllas som ett bra spel, många spelare kommer tillbringa oändliga timmar i medeltiden med sin Viking, Riddare eller Samuraj. Jag själv ska stärka på mitt vikingablod och strida mig hela vägen till äran.

For Honor, Halmstad Playstation

Jag gillar verkligen For Honor, det känns nytt och fräscht och ger som tidigare nämnt mycket att kämpa för.

Marie Andersson

Tre positiva saker

Underbart stridssystem med välslipade kontroller

Fina miljöer och tät grafik

Bra multiplayer upplägg

Tre negativa saker

Faller möjligen för spelare som inte vill spela Multiplayer

Internet uppkoppling krävs alltid

Kan bli repetitivt

Marie Andersson, Halmstad Playstation

Marie Andersson