Kingdom Hearts 2.8

Kingdom Hearts 2.8

Efter de två Kingdom Hearts samlingsspelen 1.5 och 2.5 så har Square Enix nu gett oss ett tredje och förmodligen sista samling inför KH3 med 2.8. Det innehåller ett helt nytt spel ur serien som funkar som en prolog inför KH3. En väldigt bra HD version utav det tidigare exklusiva 3DS spelet Dream Drop Distance. Även en väldigt trevlig film som de flesta KH fans bör uppskatta.

För er som aldrig har spelat något KH spel så kan jag lättast beskriva att det i grunden går ut på att karaktärer från Final Fantasy möter klassiska Disney filmer. Det första spelet släpptes redan 2002. Nu 15 år senare så har det släppts en massa uppföljare och sidospår till det.

A Fragmentary Passage

Om vi då börjar med den stora höjdpunkten i den här samlingen A Fragmentary Passage, där vi får ett litet smakprov på KH3. Det en direkt fortsättning av PSP spelet Birth By Sleep. Där fastnade huvudkaraktären Aqua i en mörk värld vid slutet. Här får vi en inblick över den nya grafikmotorn Unreal Engine 4 och hur KH3 kommer att kunna se ut.

Kingdom Hearts, Halmstad Playstation

Kingdom Hearts har aldrig sett bättre ut än vad det gör nu tack vare Unreal Engine 4 som verkligen ger nytt liv ur serien.

Omgivningen

Omgivningarna på banorna ser jättebra ut och att dom inte är lika stora och tomma som dom var i KH2. Många av de andra sidospåren är väldigt bra och så innehåller de rätt så många plattformsmoment. Vilket jag verkligen uppskattar. Det är något som jag personligen har saknat innan. Även under striderna så får vi se vad grafikmotorn går för med en underbar fart och snygga effekter. Ett litet minus är att man inte kan skräddarsy vilka specialattacker man kan använda som man kunde i Dream Drop Distance. Detta gör att det blir lite repetitivt efter ett tag.

Under äventyret så kan man låsa upp saker som vingar, kattöron och färger på kläderna till Aqua genom att klara av olika uppdrag som är frivilliga att göra.

Kingdom Hearts, Halmstad Playstation

Garderob menyn där du kan klä på Aqua hur du vill genom föremål man har låst upp.

Final Fantasy och Disney tillsammans

Något som jag alltid gillat med denna serien förutom striderna är musiken som verkligen höjer stämningen. Att få se karaktärer från Final Fantasy och Disney tillsammans som funkar väldigt bra ihop. Men här får vi dock inte se så många Disney figurer mer än Musse Pigg och trollkarlen Yen Sid vilket är lite synd. Sen så är äventyret över efter bara runt tre timmar.

Dream Drop Distance

Det andra spelet är Dream Drop Distance som ursprungligen bara släpptes till 3DS för fem år sedan. Nu har spelet fått en grafisk uppgradering till ps4an. Där flyter det på i 60 bilder per sekund. Det känns som betydligt skönare att spela med en riktig handkontroll.

Här spelar man som de båda karaktärerna Sora och Riku. De blir utsända i världen för att väcka sju sovande världar, som ett test för att bli så kallade Keyblade Masters. Om vi nu återvänder till striderna. Något som jag gillar mycket med KH så har Dream Drop Distance utan tvekan det allra bästa och mest fartfyllda stridssystemet jag har varit med om i serien hittills. Du har mängder av magi och specialattacker till din hjälp. Detta gör att det blir betydligt mer variaration här än A Fragmentary Passage.

Kingdom Hearts, Halmstad Playstation

Sora och Riku som båda har ett stort hjärta slåss för att besegra den mörka ondskan med hjälp av deras Keyblade vapen.

Världarna

Världarna man får besöka är större än någonsin. Många utav dom känner man igen från klassiska Disney filmer där man får hjälpa till att väcka dom till liv. Detta genom att hjälpa figurer som Musse, Kalle och Långben att rädda Mimmi och slåss mot Pete från 2004 års film De Tre Musketörerna. En annan värld som jag verkligen tyckte var höjdpunkten med spelet var besöket från filmen Tron: Legacy. Där får man köra de riktigt coola och häftiga framtids motorcyklarna som Riku och möta Tron själv i en häftig strid som Sora.

Kingdom Hearts, Halmstad Playstation

Sora tillsammans med Musse, Kalle och Långben i De Tre Musketörerna med det klassiska citatet – Alla för en och en för alla!

Spirits

I detta spelet så kan du fånga små figurer som kallas för Spirits som du kan gosa och leka med. Även uppgradera och mata dom, men tyvärr så känns de mest bara jobbiga för min egna del. Eftersom det nu är två karaktärer som man spelar som så kommer man att behöva byta mellan dessa. Det gör man genom det såkallade Drop systemet. Längst ner till höger på skärmen så har du en mätare och när den har eller börjar gå ner till noll så är det dags att byta karaktär. Detta är för att både Sora och Riku befinner sig i två helt olika dimensioner i alla världarna som man får besöka.

Kingdom Hearts, Halmstad Playstation

Dessa riktigt häftiga motorcyklar kommer man att få ratta runt i från min absoluta favoritvärld i spelet.

Samanfattnig

Sist men inte minst så har vi då en film som är tänkt att förklara handlingen i mobilspelet Kingdom Hearts Unchained X. Den utspelar sig i början av seriens tidslinje. Den använder samma grafikmotor som både A Fragmentary Passage och KH3 och har en rätt så spännande berättelse. Det är en kul bonus som de flesta fans bör gilla men är absolut inget nödvändigt att se på.

För att sammanfatta det hela så är detta en väldigt bra samling med en grym version av Dream Drop Distance. Ett trevligt och härligt men lite kort äventyr som funkar som en prolog inför KH3. Även en trevlig film som bonus på det hela. Har man aldrig spelat något Kingdom Hearts spel innan så rekommenderar jag dock att man hellre väntar på både 1.5 och 2.5 att dyka upp till ps4an. Om man inte vill köra dom på ps3an innan förstås. Då detta inte är en bra startpunkt då innehållet mest är riktat för de som redan har spelat dom tidigare spelen ur serien.

Linus Lindström

Tre positiva saker

 Fantastiskt bra och snabbt stridssystem i båda spelen

 Kingdom Hearts ser helt fantastiskt ut med Unreal Engine 4

 Omgivningen och plattformsmomenten i A Fragmentary Passage

Tre negativa saker

 A Fragmentary Passage är över efter bara tre timmar

 För få Disney karaktärer i A Fragmentary Passage

 Spirit varelserna känns mest bara jobbiga i Dream Drop Distance

Linus Lindström