LEGO DC Super Villains

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Warner Brothers skickade spelet gratis till oss som gjorde denna recension möjlig.

Lego DC Super Villains – Superhjältar är såå 2017, nu är det skurkarnas tur att stå i centrum! 

Lego är tillbaka med ett nytt spel. Denna gång är det tillsammans med DC Comics och deras karaktärer som handlingen kretsar. Det är dock inte riktigt som vanligt då det ej är DC Comics hjältar som står i centrum utan det är skurkarna. Vad händer när styggisarna helt plötsligt stöter på några ännu ondare skurkar? Nu är det upp till Jokern, Lex Luthor och alla de andra + en ny bekantskap att försöka ställa allting till rätta! 

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Viktigt att se glad ut på sitt mug shot.

Handling

Livet i Gotham och Metropolis flyter på som vanligt. Jokern och de andra bovarna utför diverse elakheter, Justice League med Batman och Superman i spetsen fångar in dom och ställer allting till rätta igen och elakingarna får spendera lite tid på Stryker´s Island eller Arkham Asylum. Alla vet sina roller och allting känns tryggt och precis som vanligt.

En kväll händer dock någonting. En ny fånge vid namn the Rookie ska flyttas från Gotham till Stryker´s Island i Metropolis. Denna nya skurk har fått förmågan att absorbera superkrafter och Polischef Gordon är orolig över detta. Han försöker få Lex Luthor att hålla lite koll på the Rookie i utbyte mot kortare straff. Detta hinner dock ej ske innan en av Lex Luthors medhjälpare iscensätter ett utbrytningsförsök från fängelset och Lex flyr tillsammans med att gäng andra bovar.

Samtidigt så gör Jokern och Harley Quinn inbrott på Wayne Tech där de stjäl en massa saker endast för att genast se sig upptäckta av Batman. De flyr och deras vägar korsas sedan med Lex och de andra samtidigt som hela Justice League dyker upp för att skipa rättvisa. Istället för en vanlig kamp mellan styggisarna och Justice League så sker dock något otippat. Ett helt nytt gäng Superhjältar som kallar sig Justice Syndicate dyker upp och gör processen kort med alla bovarna men istället för att fira tillsammans med Justice League så fångar de alla superhjältarna i ett kärl och teleporterar iväg dem till en okänd plats. Harley Quinn bevittnar allting och kan sedan fly tillsammans med Jokern och Lex Luthor.

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Kalsonger med hjärtan och cape är måsten för superskurkar, det är sen gammalt.

Karaktär

Detta är upptakten till det nya Legospelet Lego DC Super Villains. Spelet inleds man att man som spelare får skapa en helt egen superskurk. Man får välja alla delar och skapa sitt helt egna utseende men även olika superkrafter. Allting är inte upplåst från början utan kan låsas upp och ändras under spelets gång. Detta är the Rookie som nämns ovan. Man är sedan med genom hela spelet och spelar en väldigt viktig roll för spelets handling. Ens egenskapade karaktär klipps snyggt in i alla mellansekvenser, han är dock av den starka tysta typen och pratar aldrig vilket kommenteras på ett snyggt sätt av de andra karaktärerna.

Handlingen är engagerande och det är kul att få ett Legospel som baseras på skurkarnas perspektiv även om vi tidigare har fått spela som onda karaktärer i tidigare legospel. Det har dock inte varit deras historia som berättats vilket är skillnaden här. Hur ska egentligen skurkarna agera när de inte är de ondaste i stan längre? Blir de de goda då? Berättelsen tar många olika vändningar under de 15 uppdrag som utgör huvudstoryn. När den är avklarad får man ytterligare 5 uppdrag som berättar vad som egentligen hände med Justice League efter att de tillfångatogs av Justice Syndicate

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Superkrafter, bra både när man vill spränga missiler eller värma lite ärtsoppa.

Gameplay 

Lego DC Super Villains följer det väldigt traditionella legospelsmönstret som vi sett i princip alla legospel som kommit. Gör huvuduppdragen, lås upp nya gubbar, gör alla uppdrag igen för att låsa upp alla hemligheter och utforska sedan hubvärlden ifall du vill nå 100%. En del tycker att detta är väldigt repetitivt och det kan jag ha förståelse för. Jag har dock alltid känt att varje Legospel är unikt då Traveller’s Tale alltid varit mycket skickliga på att skapa en engagerande spelvärld baserad på spelen de legofierat. Jag känner verkligen att det är Starwars i de spelen eller att man är i Marvels värld i Lego Marvel Superheroes t ex. Därför gör det inte mig någonting att själva grundreceptet är likartat för allt det andra gör varje spel unikt på sitt sätt. 

Hubvärlden i Lego DC Superheroes består till största del av Gotham och Metropolis men det finns även andra mindre angränsande områden där det t ex var kul att kunna åka till Smallville från tv-serien med samma namn. Det finns även ett tredje större område som jag inte avslöjar då det finns risk för spoilers till huvudhandlingen.

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

The Rookie myser med sina nya kompisar.

The Rookie

Introduktionen av en egenskapad karaktär som även deltar i själva storyn är ett fräscht inslag men förutom det så gör skapar det även möjligheter medan man spelar. Eftersom man under spelets gång kan ändra the Rookies superkrafter i takt med att man låser upp nya så gör det att man får en karaktär som kan lösa väldigt många av spelets pussel och det kan vara en stor hjälp ifall man fastnar någonstans och behöver en viss förmåga. Bara in i menyn och ändra the Rookies krafter och vips så kanske man ta den där guldbrickan man jagat. 

I övrigt så är spelet väldigt hjälpsamt när det gäller tips ifall man fastnar eller att spelet själv föreslår en karaktär med just de förmågor du behöver av de du låst upp ifall du står framför ett pussel som kräver en viss kraft. Allt detta underlättar för de som kanske inte spelat så mycket tv-spel innan eller för de som kanske är för små för att läsa själva eller förstå all engelska. 

Det tog ca 10 timmar att klara alla storyuppdrag och ca 10-15 timmar att göra allt övrigt för en enkel platinum trophy. Man får alltså en hel del speltid för sina pengar. 

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Batman är nöjd med sig själv….som vanligt…

Grafik&Ljud

Lego DC Super Villains satte tonen direkt för mig i startskärmen. Riktigt snygga helkroppsbilder på ett urval av skurkar sveper förbi samtidigt som ”Joker and the thief” av Wolfmother drar igång. Jag blev sittandes ett bra tag där för att höra färdigt låten och för att se alla bovarna. Kul grepp med att göra själva startskärmen till något mer engagerade. 

Själva spelet är väldigt snyggt för att vara ett Legospel. Det är rena klara färger och det flyter på bra. Många delar av hubvärlden har dock en mörk framtoning, det är egentligen bara i Metropolis och Smallville som det är ljust, i de övriga är det mörkt, mystiskt eller regnigt. Det är kanske så superskurkar helst vill leva sina liv, jag kan bara spekulera då jag själv är godheten själv. 

Jag har spelat på en Playstation Pro på 4K-tv med HDR och jag kan inte säga om det är samma sak på en vanlig PS4a med standard tv. 

När det gäller ljud så finns det inget att klaga på här heller. Alla omgivningsljud fungerar väl och musiken höjer verkligen stämningen vid flertalet tillfällen.

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Man skulle kunna tro att Jokern har någon koppling till Göteborg med tanke på alla ordvitsar

Rösterna

Sedan kommer vi till röstskådespeleriet och här kommer nog en av Lego DC Super Villains största överraskningar. Traveller’s Tale har lyckats med att få med de allra flesta av röstskådespelarna som gestaltat de olika karaktärerna historiskt sett i både filmer och spel. Det är Mark Hamill som spelar Jokern, Kevin Conroy är Batman och Clancy Brown som Lex Luthor t ex. För de som ej vet så är det Conroy och Hamill som gjort Batman och Jokern i alla Arkhamspelen men även i animerade filmer som den fantastiska ”Batman: the Killing Joke” från 2016. Detta gör att det är en ren fröjd att lyssna på alla dialoger i spelet.

LEGO DC Super-Villains, Halmstad Playstation

Alla banor sammanfattas via en ”vi-letar-efter-en-seriemördare-anslagstavla”

Sammanfattning

Lego DC Super Villains skapar lite nytt i o m introduktionen av en karaktärsgenerator där karaktären även snyggt införlivas i själva berättandet men i övrigt är det en beprövad legoformel som följs. Det är dock ej något negativt då berättelsen och alla miljöer är unika.

Det kändes fräscht att få följa en historia ur bovarnas perspektiv och hur de brottas med att deras vanliga antagonister nu är borta och hur det förändrar dynamiken i deras vardag. Även superskurkar gillar att saker är som vanligt.

Grafiken är mycket bra för att vara ett Legsopel men det är på ljudsidan det sticker ut, dels musiken men främst röstskådepeleriet.

Lego DC Super Villains passar alla som gillar Lego, DC Comics eller som har barnasinnet kvar och i o m det bra hjälpsystemet som finns så är det en bra introduktion till tv-spel för de yngsta som kanske inte riktigt är redo för svårare spel ännu.

Kort fakta

 Utvecklare: Traveller’s Tales
 Utgivare:  Warner Bros. Interactive Entertainment
 Genre: Action-Äventyr
 Spelare: Single/multiplayer

Tre positiva saker

 Röstskådespeleriet!
 Kul att det är baserat på skurkarnas perspektiv
 Hjälpsamt för de minsta

Tre negativa saker

 Vi har sett det förut
 Fordonsfysiken
 Många miljöer är lite mörka

Staffan Leksten, Halmstad Playstation

Staffan Leksten

Recensent, Halmstad Playstation