Mutant Year Zero Road To Eden

Bland Ankor och Vildsvin; En resa in i Zonen

”Självklart gick världen under. Ni var orsaken. När glaciärerna smälte sa ni inget. När smittan spreds gjorde ni inget. När bomberna föll blev ni inget. Det är åtminstone vad Den Gamle säger. Välkommen till Arken.”

Som jag väntat på det här spelet. Ända sedan det utannonserades har jag längtat och tittat på alla videos som släppts under utvecklingen. Nu är det äntligen här.

Handling

Spelet är baserat på det klassiska rollspelet Mutant År Noll. Det utspelar sig här i Sverige, långt efter att civilisationen gått under. I denna världen försöker människor, robotar och mutanter samexistera. Högt ovanför en flod har man byggt Arken… en av de sista bosättningarna som finns. Utanför, i Zonen, har naturen tagit tillbaka allt det som vi människor har byggt och skapat. Det finns bara en stor vildmark med några enstaka ruiner.

När historien startar är våra två hjältar Dux, en muterad anka, och Boarmin, ett muterat vildsvin, ute i Zonen. De som beger sig ut i Zonen kallas för Stalkers. Arkens vattenpump är trasig och de letar scrap för att kunna laga den. De hittar vad de behöver men på vägen tillbaka till Arken stöter de på fiender… Ghouls. De gör processen kort med dem men stöter snabbt på patrull igen… mer Ghouls. Dessa är alldeles för svåra att besegra så de släcker sina lampor och smyger förbi. Väl tillbaka i Arken berättar Den Gamle för dem att deras bästa Stalker, Hammond, har tagit med sig sin grupp och gått långt norrut. Det är nu dagar sedan de hördes av. Boarmin anmäler sig själv och Dux som frivilliga att leta rätt på Hammond. På vägen kommer de möta andra som ansluter sig till dem för att hjälpa dem leta.

Upplägg

Scrap är allt. Det används som valuta, laga saker och uppgraderingar. Ute i Zonen kan man hitta olika sorters scrap. Vapendelar som används för att laga och uppgradera vapen. Det finns scrap, rare scrap med mera. Dessa köper man varor som granater, vapen och förbandslåda att läka sig med. Olika typer av scrap har ett värde som visar sig i hur mycket man får när man plockar upp det man hittat. Spelet går i princip ut på att leta scrap och slåss mot de motståndare man stöter på i Zonen.

Kontroll

Kontrollerna fungerar utmärkt. Allt går i realtid tills striderna startar. Då saktar allt ner till det man inom rollspel kallar för stridsrundor. Först så agerar mina tre rollpersoner, sedan motståndarna och sen börjar man om tills man vunnit striden eller alla rollpersonerna är utslagna. I varje stridsrunda kan man göra två saker. Röra sig, skjuta, slänga en granat, Overwatch och Dig Down. Overwatch innebär att man blir passiv och reagerar när någon kommer inom ”skotthåll”. Rollpersonen kommer då automatiskt avlossa ett skott mot den motståndare som kommit nära nog. Med Dig Down menas att man tar skydd och blir svårare att träffa.

Tips

Tänk på att det är värt att spara ofta. Spelet sparar visserligen rätt ofta själv men är du osäker på om du klarar av fighten som du står inför… spara. Det kan vara bättre att komma tillbaka till ett område med lite högre level och några fler första hjälpen lådor i bagaget. Att smyga och ta sig an så få motståndare som möjligt är nyckeln till framgång.

Alla som spelat något av Final Fantasy-spelen kommer känna igen sig i det här spelet. Jag tror också att alla gamla rollspels-rävar kommer både känna igen sig och älska det här spelet. Det gör jag. Nu ska jag börja snickra på min Dux cosplay. Kvack, kvack på er.

Kort fakta

Utvecklare: The Bearded Ladies Consulting
Utgivare: Funcom
Genre: Strategi, Turbaserat, RPG
Antal spelare: Single player

Tre positiva saker

Bra story
Strategi
Turbaserat

Tre negativa saker

Lite långsamt
Stundtals dåligt röstskådespeleri
Inte för alla

Alexander Tisell

Recensent, Halmstad Playstation