Need for Speed Payback

Need For Speed

Jag älskar Need For Speed. Det är en sån serie att varje gång ett nytt spel utannonseras sitter jag på nålar och ber till högre makter att det ska bli så där super spektakulärt. Som jag vet att det kan bli. Som det en gång faktiskt var, men den känslan har aldrig riktigt levererats igen.

Senast den känslan infann sig var Need For Speed Most Wanted. Innan dess var det hela Underground serien och Carbon som fick mig att falla så djupt för denna racing serie. Rebooten 2015 gillade jag skarpt. Misstolka mig ej, men just den där Most Wanted känslan, den kommer nog aldrig igen.

Need for Speed, Payback, Halmstad Playstation

Las Vegas? Det är dit tankarna går i NFS Payback.

Story

Med 2015 års utgåva ville Ghost gå tillbaka till rötterna med massor av styling och en story som jag personligen gillade. Med Payback har en hel del saker förbättrats markant, men tyvärr har en del saker som var bra 2015 fallit igen.

Storyn i Payback börjar knakigt, och den blir tyvärr inte så mycket bättre genom spelets gång. Det känns krystat och karaktärerna är inte särskilt intressanta. Men ett racing spel behöver inte ha en tung story egentligen. Men om där nu är en story, gör den åtminstone duglig.

Need for Speed, Payback, Halmstad Playstation

Solen gassar över mig men alla bilar gör sig inte ute i terrängen, vilket märks med råge.

Miljö

Däremot så har det tråkiga alltid natt och regnigt systemet byts ut mot ett soligt Las Vegas inspirerat paradis och miljöerna är underbara. In i storstaden och ut på kurviga vägar uppe i bergen. Payback ger oss massor att göra, allt från att samla poker chips till att ta sönder Billboards. Det märks även att man nu tagit inspiration från konkurrenten The Crew.

Fartkameror, köra snabbt inom en sträcka och hopp är några tillägg i Payback som man tidigare funnit ibland annat The Crew. Nu är det inte heller bara racing på asfalt som gäller, offroad är nu en stor del av NFS och det är ett välkommet koncept.

Det tråkiga är dock att om jag kör i min street race bil och vill ut och ta en Poker Chip. Eller kanske vill krossa en Billboard, båda som ofta är anknutet till just offroad körning. Då måste jag till skillnad från The Crew där du enkelt byter din bil genom menyn, tillbaka till garaget. Byta bil, för att sedan köra hela vägen tillbaka där jag hittat min aktivitet.

Vill jag sedan köra snabbt på gatorna måste jag upprepa denna process. Detta leder ofta till sladdiga långa moment i offroad med min bil som inte alls är lämpad att köra i grusiga och sandiga miljöer.

Need for Speed, Payback, Halmstad Playstation

Pampiga offroad bilar är ett härligt tillägg i Payback.

Uppgraderings systemet

En annan aspekt som gör att spelet tappar något är uppgraderings systemet. Istället för att köpa utrustning till din bil. Både under huven och utseendemässigt så är det ett väldigt, i mina ögon, ogenomtänkt system. Detta för att möjligen kunna tjäna på micro transaktioner, som ja tyvärr finns med.

Om du kör till Tune up shop som det nu heter så kan du välja bland diverse ”Kort”. Det är dessa kort som nu avgör huruvida din bil blir bättre eller sämre. Det känns som ett litet lotto system, då dessa kort slumpas fram. Du kan inte överhuvudtaget styra vad du får. Sedan bytts dessa ut mot nya efter en viss tid, då får du åka tillbaka igen och hoppas på bra kort.

Du kan även använda ett enarmad bandit liknande system för att slumpa fram ett kort. Det känns lite taffligt att jag inte kan köpa den där tunga maffiga motorn för pengarna jag tjänat ihop i mina vunna race.

Utseendet på bilen måste förtjänas, vilket också känns något underligt. Jag köper ett spel för att jag älskar denna typ av racing och få styla min bil, men jag måste förtjäna stylingen. Det är något för varje del, drifta i åtta sekunder för att låsa upp styling på kofångaren, really? Det tappar lite när det som jag älskar med Need For Speed helt plötsligt blir låst under konstiga utmaningar. Det finns ju tillräckligt med andra saker att göra i spelet.

Need for Speed, Payback, Halmstad Playstation

Att drifta längst kurviga vägar i månskenet är en oerhört härlig känsla.

Avslutning

Men bortsett från en story som faller något platt är där roliga uppdrag med lite Fast and the furious känsla som lyfter spelet. Tillsammans med miljön som är helt underbar och grafiken är vacker och gör rättvisa åt bilar och miljö. Där är många underbara bilar att sätta tänderna i. Med de olika lägena kan du köpa en bil två gånger för att göra en till en driftmaskin eller ett offroad monster.

Payback är absolut ett bra spel som jag kommer spendera många och åter många timmar med. Men för varje bra sak som tillkommer försvinner något annat. Jag tror att den där underbara Most Wanted känslan som jag så febrilt letar efter varje gång ett nytt NFS utannonserat, den får jag nog släppa, för evigt.

Marie Andersson

Tre positiva saker

 Äkta arkad känsla som Need For Speed ska ha
Underbara miljöer
Mycket att göra

Tre negativa saker

Tafflig Story
Skulle varit enklare att byta mellan bilar
Uppgraderingssystemet

Marie Andersson, Halmstad Playstation

Marie Andersson