Project Cars 2

Project Cars 2

Kommer Project Cars 2 att förlåta mig? Kommer jag förlåta mig själv? Jag kastar mig in i denna racing simulator med ganska lite erfarenhet av just racing simulatorer. Jag älskar bilspel och har spelat massor under alla mina år inom spelvärlden, men just rena och skära simulatorer har jag aldrig riktigt gett mig in på. Jag sitter med min Dualshock klistrad i händerna, spel som just PC2 bör spelas med ratt precis som alla andra simulatorer. Men i min åsikt ska det fungera bra med en vanlig kontroll också, för alla som inte investerat i en ratt.

Menyn som möter mig är snygg att titta på men lite svår att navigera i. Kanske är det för att jag är van vid arkad racing, där allt känns mer förlåtande och enkelt. Till slut hittar jag kärnan, racingen. Det finns en hel del att välja mellan, jag kan starta en karriär, som i mitt eget fall känns onödigt då jag aldrig skulle klara av att ta mig igenom den. Jag går istället in på att hitta en härlig bil och en lika härlig bana att köra på. En McLaren och en bana i USA senare står jag vid starlinjen på mitt första lopp i Project Cars 2, något som slutar i total katastrof.

Project Cars 2, Halmstad Playstation

Spelet är otroligt snyggt och bilarna är väldetaljerade. Det är dock inget för oerfarna spelare med svagt tålamod.

Första loppet

Trots att mina första lopp, där jag kör helt ensam utan motstånd, slutar riktigt illa. Jag krockar in i allt, svängarna ser taffliga ut och man skulle kunna tro att jag aldrig kört bil i spel förut. Trots det så vill jag fortsätta, jag vill lära mig, jag vill bli bättre. För jag märker snabbt att Project Cars 2 även handlar om att utvecklas. Jag måste lära känna bilarna jag kör, banorna, lära mig hur bilarna agerar utifrån mina handlingar. Och det är just detta som gör det så otroligt bra. För när väl ett lopp sitter, är stoltheten så enorm att inget går att mäta sig.

Project Cars 2, Halmstad Playstation

Det finns över 180 bilar att välja mellan.

Körkänslan

Project Cars 2 erbjuder dock obeskrivligt mycket för den redan erfarna spelaren, inställningar i mängder för att passa just din körstil. Det mesta går att ändra och fixa och trixa med. Det går även att få hjälp som nybörjare, dock gör det inte spelet särskilt mycket lättare. En simulator ska ju dock inte vara lätt, det ska skilja sig mot arkad racingspel. Det är meningen att man ska få den där känslan av att det är på riktigt, verklighetstroget, och det är PC2. Körkänslan i bilarna är superb med en dualshock, så jag kan bara föreställa mig hur känslan är med en ratt och pedaler, magisk!

Något annat som bör nämnas är så klart grafiken. För PC2 har verkligen en fin sådan, bilarna är detaljerad. I alla olika kamera vinklar erbjuds nya detaljer på bilen, som bara det är kul att utforska.

Väderlek

En annan sak som verkligen ska tas med i en recension är PC2:s helt otroliga väderlek. Jag älskar spel som bjuder på växlande väder, jag vill ha allt från gassande sol till bitande kyla och snö. I PC2 får jag allt, och lite till. Här finns alla väderlekar du kan tänka dig, och du kan själv mixa och matcha med dem efter ditt tycke. Om jag bygger upp mitt eget race, kan jag helt styra vädret under loppets gång. Kanske börjar det med skön värmande sol, men slutar i hård snöstorm, bara för att sätta lite mer press på sin sklicklighet. Detta är ett slipat vädersystem och det märks tydligt, det ger otroligt djup i spelet som redan är av toppklass.

Project Cars 2, Halmstad Playstation

Vädersystemet är av toppklass och påverkar realistiskt bilarnas förmåga att ta sig fram över vägen varav än mer skicklighet krävs att köra i tillexempel snöstorm. 

Underbart bilspel

Avslutningsvis så är Project Cars 2 ett underbart bilspel, om än inte för nybörjare så finns alla förutsättningar att bli bra, om man ger det tid. Det kommer krävas mycket tid för att bemästra denna mäktiga racing simulator. Vet man med sig att man har tiden och tålamodet, så är det definitivt värt ett köp direkt. Är man däremot lite tveksam om det är något man mäktar med, kanske man bör vänta. Men det är ett otroligt snyggt spel som lyser på dem flesta fronter. Så vill man ha den där äkta känslan, så är Project Cars 2 en stark kandidat. Även om jag ej testat så rekommenderar jag att köra med en ratt, precis som alla andra simulatorer. Men det fungerar väldigt bra med bara en Dualshock med.

Marie Andersson

Tre positiva saker

  Otrolig racing känsla

Vädersystemet

  Snygg grafik

Tre negativa saker

Långa laddningstider
Halvtaskiga menyer om än snygga
  Svårt för nybörjare, otroligt tidskrävande för att kunna bli någorlunda skicklig

Marie Andersson, Halmstad Playstation

Marie Andersson