Resident Evil 2 Remake

Välkommen till Raccoon City, Welcome to Hell

Ända sedan det första Resident Evil fick en remake har jag längtat efter det här spelet. Den 25 Januari var det äntligen dags. Jag var lite orolig när jag installerade spelet… men som de levererade. Från första ögonblicket man tar kontroll över karaktären, till det sista, är spelet en dröm för alla oss som älskar survival horror.

Handling

Spelet börjar på Leons första dag som polis i Racoon City. Han stannar på en bensinstation i utkanten av staden och märker snabbt att något är väldigt fel. Det finns ingen personal, inga kunder… detta trots de bilar som står parkerade och inte minst den polisbil som verkar ha snabbt svängt in på stationen. Dörrarna på polisbilen står öppna. Leon närmar sig ingången till butiken och sen går allt bara från dåligt till värre.

Han möter Claire, spelets andra spelbara karaktär och de flyr bensinstationen i polisbilen. Den anländer till Racoon City och blir skilda åt. De tar sig på varsitt håll in till stadens polisstation och måste nu hitta en väg ut ur staden. Välkommen till helvetet på jorden.

Känsla

Spelet var stort redan redan 1998 när det släpptes första gången med två skivor; en för varje karaktär. Nu är det ännu större och Capcom har lyckats med bedriften att man känner igen allt och samtidigt ingenting. Fienderna är desamma med zombies, lickers med flera, men pusslen är nya och stationen är större samtidigt som man känner igen saker. Det gör att spelet känns fräscht och gör det till en bra upplevelse för nya fans tillika vi som älskade originalet.

Kontrollern

Kontrollerna är tajta. Allt du gör utförs när du gör det och de små förändringar som gjorts visas via små poppups på skärmen som gör precis det de ska utan att störa.

En skillnad är ju att du trycker ner vänstra styrspaken när du ska springa, inte hålla in vad det nu var för knapp du höll in i originalet.

Slutsats

Så vad ska man jämföra med? Det är svårt att säga då de tidiga Resident Evil definierade genren. För mig är detta det bästa i serien och de tar ett steg tillbaka till riktig survival horror istället för survival action som var grejen i exempelvis Resident Evil 5. Alla som spelat tidiga spel i serien och Silent Hill borde känna sig som hemma i spelet.

Avslutningsvis så vill jag uppmana som tycker om skräckspel eller Resident Evil att köpa spelet. Vi som älskar det har redan köpt det. Jag har svårt att hitta något negativt med spelet och andra säger samma sak. De 3 minus jag satt är med glimten i ögat och är inte så allvarliga.
Nu ska jag in och testa dlc:n som släpptes härom dagen. Ni som vill se spelet innan ni köper det kan hitta en komplett spelgenomkörning, både 1:st och 2:dn run hos Force Noir Studios på Youtube.

Kort fakta

 Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Genre: Survival Horror
Antal spelare: 1

Tre positiva saker

Storyn är bättre än någonsin
Grafiken är krisp
Kontrollerna är tajta

Två negativa saker

Dessa förbannade lickers
De jävla hundarna
Mr. X

Alexander Tisell

Recensent, Halmstad Playstation