PC: Sea of thieves

Sea of Thieves, Halmstad Playstation, Facebook

Sea of thieves

Kom igen nu era landkrabbor. Svabba däck, riv akterseglen och lätta ankar. Det är dags att dra ut till havs och pirata för allt vad tygen håller. Greppa rodret och styr kajutan till oupptäckta öar, slåss mot skelett och lös pussel och gåtor för att finna nedgrävda skatter.

Detta är basen för Rare’s nya flaggskepp (ser ni vad jag gjorde där?) Sea of thieves. Betan bjöd på många timmars underhållning. Jag mönstrade på med min kompanjon från Göteborgs hamn och vi satte tillsammans av på vår seglats. Vi plundrade andra skepp och vi seglade runt havet i jakt på rikedomar och berömmelse.

Sea of Thieves, Halmstad Playstation

Gameplay

I början väljer du ifall du vill vara en del av en större crew (4 st), ifall du vill åka iväg med en vän (eller tja, om du vill åka med en till, helt random person) eller om du vill prova att sätta segel själv. Beroende på vad du väljer, får du/ni ett fartyg i lämplig storlek. Betan var väldigt skoningslös. Vi fick ingen information om hur saker och ting fungerade, utan vi kastades rakt in i äventyret och fick köra lite trial-by-error för att lista ut hur vi skulle göra. Efter tio minuter var vi varma i kläderna. Skepp ohoj och ut på äventyr.

Efter ett par minuter fick vi syn på ett skepp. Jag tänkte att vi skulle borda och se vad som hände. Min skeppskamrat tänkte att vi slår ihjäl kaptenen och stjäl hans skepp. Så det gjorde vi. Samtidigt så hade vårt skepp sprungit läck och sjunkit. Lägligt tyckte vi och seglade iväg med vår nya skuta.

Sea of Thieves, Halmstad Playstation

Observationer

Eftersom det var en beta så var det många funktioner som inte fungerade som de skulle. Det märktes bl.a när vi skulle köpa nya skattkartor, då det helt enkelt inte gick. Ingen handelsverksamhet fungerade under de timmarna som vi spelade. Utan själva skattjaktmomentet blev spelet lite blasé och utdraget. När vi inte hade några kartor så kunde vi lika gärna spelat en segelsimulator. Det var också väldigt svårt att komma in på serverna i början, vilket lättade lite de sista dagarna (Rare förlängde betan med två dagar pga olika buggar, så kallade skörb(j)uggar).

Sea of Thieves, Halmstad Playstation

Slutsats

För att summera betan så får den verkligen godkänt. Grafiken är enastående vacker och vattnet kan ha varit det snyggaste jag har sett i ett spel hittills. Det fanns många element som jag tror kommer att bli väldigt underhållande. Små saker som t.ex. att man kunde fylla på sin sejdel på olika tavernor, för att sedan försöka gå rakt. Det är svårare än man tror att vara full i ett spel. Pussel-biten var underhållande och lagom utmanande utan att för den sakens skull bli trivialt. Jag slogs mot en haj en gång. Jag förlorade. Jag tror att det hade blivit en ännu bättre upplevelse ifall vi hade kunnat köpa nya skattkartor. Att kunna segla på världshaven och jaga skatter tillsammans med din bästa vän/matros är något som jag drömt om sedan jag var liten parvel. Det kommer definitivt att bli ett köp när spelet släpps den 20:e mars.

Kort fakta

 Utvecklare: Rare
 Utgivare: Microsoft Studios
 Genre: Action / Äventyr
 Spelare: Multiplayer

Tre positiva saker

 Du är pirat
 Vattnet är det sjukaste jag sett
Förmodligen många speltimmar

Tre negativa saker

 Risk för att bli långtråkigt
Spelupplevelsen behöver bättre matchmaking
Halvrörig meny

Peter Lindqvist, Halmstad Playstation

Peter Lindqvist

Recensent, Halmstad Playstation