South Park: The Fractured But Whole

South Park: The Fractured But Whole

Om det är något som bör poängteras direkt så är det absolut titeln på denna uppföljare med South Park gänget. Det är definitivt en titel som skvallrar om något väldigt speciellt.

Spelet börjar med att jag får skapa min egen karaktär, och det är inte mycket valmöjligheter som presenterar sig. Ganska snabbt inser jag att under spelets gång låser jag upp massvis med saker till min karaktär, ett väldigt kul inslag. Och inom dem första minuterna tillsammans med spelet så känner man av den äkta South Park andan. Svårighetsgraden avgör vilken hudfärg min karaktär får, vilket annat spel skulle våga göra det här? Det är just en sådan sak som får detta att glänsa, det finns inga gränser. Precis så som det ska vara i ett South Park spel.

I uppföljaren till The stick of truth så är vi nu superhjältar, varav jag får välja hur jag vill forma min karaktärs superkrafter. Det blir genast ett roligt äventyr att utveckla min karaktär med allt jag hittar när jag snokar runt i alla hus jag går förbi. En sak som jag fann otroligt roande redan från start. Jag smyger mig glatt in i hus till hus, varav i dem flesta stöter jag på karaktärer som sysslar med diverse saker. Jag älskar precis alla kommentarer karaktärerna spottar ur sig runt om i världen. Jag har nog aldrig någonsin skrattat rakt ut till ett spel, men det är just vad jag gör redan i den inledande timmen.

South Park The Fractured But Whole, Halmstad Playstation

Jag finner det oerhört roande att snoka igenom alla hus jag går förbi, för vem vet vad eller vem man hittar på vägen.

Uppdragen

Men spelet går inte ut på att snoka runt i folks hus och samla grejer. Vi är så klart på uppdrag som dem superhjältar vi är. Det börjar med att vi ska leta reda på en försvunnen katt. För försvunna katter, så kan vi definitivt inte ha det, katten måste hittas. Det finns massor med uppdrag i staden att roa sig med, allt från huvuduppdrag till sidouppdrag. Och så klart allt det där andra som går att göra i South Park Fractured But Whole. Varför inte testa sin skicklighet på toalettstolen?

Ja du läste rätt, det finns massor av toalettstolar att inta, och bemästra, så att säga. Uppdragen varierar, allt från att hitta försvunna marsvin till försvunna superhjältar och katter, till att lösa små mysterier runt om i South Park.

South Park The Fractured But Whole, Halmstad Playstation

Hur bra är du på toalettstolen? Här får du chans att testa din skicklighet, många gånger om.

Levelsystemet

Levelsystemet fungerar som så att man väljer sin klass, i mitt fall valde jag Brutalist. Sedan finns det diverse handlingar du ska utföra ett visst antal gånger för att samla XP och gå upp i superhjälte rank. Det kan vara allt från att samla kostymer och lösa pussel till att använda ett visst antal toaletter. Det går även att låsa upp allierade, som hjälper dig i strid. Klassen du väljer för din superhjälte avgör också vilka attacker din karaktär kommer ha under striderna. Det finns fler attacker att låsa upp och välja mellan under spelets gång.

Striderna är otroligt välgjorda och underbart utformade, det är lika roande varje gång det är en ny strid. Du bygger upp ditt lag genom att låsa upp karaktärer som du sedan kan byta ut precis hur du vill. Det går att göra innan varje strid börjar så att du alltid kan ha dem karaktärerna du vill vid din sida. För varje karaktär har sina egna styrkor och svagheter. Stridssystemet känns väldigt genomtänkt, det fungerar smidigt och är en underbar del av spelet. Du kan välja att fightas mot alla fiender du stöter på, eller om du helt enkelt inte orkar med det just då, så kan du undvika det.

South Park The Fractured But Whole, Halmstad Playstation

Jag älskar stridssystemet, många roliga strider möter dig genom spelets gång, allt från sjätte klassare till präster.

Coonstagram

Coonstagram, låter det bekant? I vår smartphone har vi diverse appar, som man låser upp under spelet och som alla fyller en funktion, där finns bland annat Coonstagram. Detta är en app där det ska tas så många selfies som möjligt för att skaffa följare. För följare behövs om man vill bli populär, rent av känd. Det går även att ta vanliga foton. Det känns som en trevlig grej, men kan möjligen upplevas som något enformigt efter ett tag. Jag däremot tyckte det var roande att fråga varenda snubbe som gick om dem ville ta en selfie med mig, varav en hel del härliga svar kommer fås. Kanske just där av jag gillade denna del hela vägen igenom.

Coonstagram bjuder även på en hel del skratt i form av bilder folk runt om i världen postar och deras kommentarer, dem är i sann South Park anda. Andra appar i telefonen är bland annat artifacts. Där du får välja vilka krafter du vill ge din karaktär. Costumes är en annan där som namnet säger ges möjlighet att ändra kläder och utseende på din karaktär. En annan häftig grej är crafting. Som även den är en app i vår lilla smartphone, som låter oss tillverka egna grejer av saker vi samlat på oss. Det gör att det blir roligt att hela tiden samla och leta efter saker i den stora världen vi har till vårt förfogande.

South Park The Fractured But Whole, Halmstad Playstation

Man vet ju aldrig vem man får chansen att ta en selfie med.

Spelvärlden

Världen är stor, den känns levande, innehållsrik och mysig, den känns som South Park ska göra. Överallt finns det små gömmor och saker att utforska, det är otroligt mycket detaljer. Det märks att Ubisoft verkligen gått all in för att detta ska bli så bra som det faktiskt är. Och med tanke på att världen ändå är så stor som den är så är övergångarna mellan områdena så otroligt lätt. Ytterst få laddningsskärmar och skulle där vara en så är den borta på bara några sekunder, spelet flyter alltså väldigt bra. Och under hela spelets gång stötte jag inte på en ända bugg, allting var verkligen en fröjd från början till slut.

South Park The Fractured But Whole, Halmstad Playstation

Halva nöjet är att lyssna på konversationer och kommentarer från folk du möter runt om i världen, en av sakerna som gör världen så levande.

Galet roligt

Så kanske den stora frågan som spelare skulle kunna fråga sig själv innan ett köp av spelet, om jag inte spelat ettan eller ens sett serien. Kommer jag ändå uppskatta detta spel? Vi fördjupar oss lite i just dessa frågor. Du behöver inte ha spelat första spelet för att hänga med och älska detta. Jag har själv inte spelat ettan då det är ett spel jag helt missat. Men efter att ha spelat Fractured But Whole vill jag bara ha mer South Park och kommer därför gå tillbaka och spela Stick of Truth.

Behöver man gilla South Park då? Både ja och nej. Om man ogillar vad South Park innebär så är spelet inte för dig, det är och andas så extremt mycket av serien. Vilket är underbart och så klart meningen. Men man behöver absolut inte ha sett alla avsnitt av serien för att älska detta. Spelet bjuder in i South Parks värld på ett sådant bra sätt att oavsett om man sett ett, bara hört talas om eller sett varje avsnitt, så kommer man älska detta spel.

Jag älskar South Park Fractured But Whole. Och jag skulle kunna fortsätta skriva på den här recensionen i evigheter och hylla det till oändlighet. Det är verkligen ett spel som sätter sig i spelarhjärtat som en favorit. Det är galet roligt, bjuder på massor av skratt men även spänning och utmärkt action. Detta är verkligen South Park, och jag älskar det.

Marie Andersson

Tre positiva saker

Äkta South Park anda

Innehållsrikt och obeskrivligt roande

Välgenomtänkt stridssystem

Endast två negativa saker 🙂

Möjligtvis inte för alla

Vissa aspekter kan upplevas som repetitivt

Marie Andersson, Halmstad Playstation

Marie Andersson