Sparklite

Inledning

Efter att jag har installerat spelet och startskärmen går igång så får jag direkt en flashback till när man satt på golvet i mörkret i sitt barndomsrum, alldeles för nära tv:n och huvudet i en väldigt oergonomisk position. Känslan att inte ha några bekymmer i välden, inga måsten och få allt serverat till sig är borta sedan länge men att få spela ett spel som påminner om dessa storhetsdagar är tillräckligt bra.

Story

Sparklite är ett pixeläventyr likt Zelda. Man slungas direkt in i storyn. Ada och hennes kompanjon Wingnut är på ett litet luftskepp som har hamnat i en storm. Skeppet går i bitar men man lyckas fly med hjälp av sin medhjälpare. Väl nere på marken så är man ensam och vilse, man springer runt i världen där man till slut träffar en köpman som berättar att du är i landet Geodia och att pga jordbävningar så har folket blivit tvungna att ta till skyarna i en flygande by. Du utforskar världen lite till men blir till slut nedslagen. När man ligger där medvetslös så kommer det en stor mekanisk gripklo som tar dig till det som kommer att bli din huvudbas, den flygande byn. Basen kommer du att kunna uppgradera genom spelet gång och innehåller NPC:er som hjälper dig utveckla dina färdigheter och uppgradera din utrustning.

Vad är Sparklite?

Sparklite är många saker i spelet, det är valutan, det är vapen och energin som driver din bas. Du hittar det lite överallt i ditt äventyr, när du dödar en fiende, i träd och i kistor. Samla på dig, för det kommer du att behöva för att uppgradera och köpa ny utrustning.

Gameplay

Spelets mekanik är simpelt, utmanande och roligt, varje gång Ada slås medvetslös så hamnar hon i den flygande staden, då kan man passa på att uppgradera och handla saker som hjälper för att göra nästa omgång lättare. Världen är uppdelad i olika sektioner, men du börjar alltid i samma del och måste ta dig till den sektion som är aktuell i storyn. Kan verka lite jobbigt men layouten på världen ändras varje gång så det känns inte repetitivt. I början så är kartan nedlåst så du endast kan se där du har varit, men genom att hjälpa syskonen Margo och Pogo i varje del så låser du upp hela den delen av kartan så du kan ta dig dit du vill snabbare.

Världen

Varje sektion ser annorlunda ut och har sin egen musik, första delen är grön och fin men ju längre fram du kommer så blir det mer och mer kargt. Du måste slå områdets boss (Titan) innan du kan ta dig till nästa del. Efter att du har slagit första bossen så får du tillbaka din medhjälpare Wingnut som du kan kontrollera, Wingnut uppgraderas efter varje lyckad bossfight så du kan ta dig vidare i världen. Bossarna kan vara utmanande om du går på dem för tidigt men om du har bra utrustning och hjälpmedel så är de lite väl lätta.

Utrustning och Vapen

Vapenmässigt så finns det en mindre arsenal. Det primära vapnet är en skiftnyckel som kan uppgraderas med diverse saker så som mer liv, energi, skada osv. Genom spelets gång så hittar man andra saker som kan användas som vapen eller hjälpmedel för att ta dig vidare. Du har även raketskor som kan användas för att ta sig över sprickor i marken eller för att parera fienders attacker, dessa används flitigt. Slumpmässiga power-ups släpps lite här och där när du letar efter Sparklite. Det kan vara till exempel klusterbomber, liv, sköldar eller för att lysa upp ett mörkt område, dessa tappar du om du slås medvetslös och skickas hem, allt annat behåller du. Köpmannen som du träffade i början av spelet har en butik i basen, uppgraderar du butiken så kan du få fler power-ups gratis av honom innan du beger dig ner till ytan igen.

Slutsats

Jag gillar verkligen den här typen av spel, man kan vara halvt hjärndöd och ändå förstå vad man skall göra. Det är inte för mycket att hålla reda på och storyn fortlöper av sig självt ju mer du spelar. Nostalgin är ett plus och Red Blue Games har gjort ett bra jobb för att få fram känslan av ett old-school nintendospel. Musiken och grafiken är perfekt för ett spel som detta.

Kort fakta

 Utvecklare: Red Blue Games
 Utgivare: Maple Whispering och Merge Games
 Genre: Indie RPG
 Antal spelare: 1

Tre positiva saker

Underhållande
Enkelt
Musiken

Två negativa saker

Storyn kunde vara bättre
För lätta bossar

Martin Palmér

Recensent, Halmstad Playstation