Yakuza Kiwami

Yakuza Kiwami

Jag har aldrig spelat ett Yakuza spel innan, men ett ordentligt sug för det har infunnit sig under en längre tid. Men nu när jag äntligen får spela den här grymma remaken av det allra första spelet i serien som ursprungligen släpptes till Playstation 2. Jag blir hur glad som helst över hur pass roligt och tillfredsställande det är att smälla folk i ansiktena med både slag och sparkar.

Yakuza är ett open world action äventyrs spel med rollspels element, där strukturen i uppdragen mest går ut på att slåss och kolla på långa mellansekvenser. Striderna är verkligen riktigt tillfredsställande och avslutningsmanövrarna är brutalt underhållande att kolla på. Du slåss med fyrkant och trekant knapparna, skyddar dig med L1 och gör snabba undanmanövrar med kryss. Attackerar du på ett effektivt sätt så fylls även en livmätare upp, som låter dig utföra dessa brutala attacker som tar rejält med skada på fienden. Det finns tre (eller fyra) olika kampstilar som varierar mellan snabba och långsamma attacker. De passar bra mot olika fiender i vissa situationer. Något annat roligt är att du kan plocka upp olika föremål i striderna såsom cyklar, motorcyklar och papperskorgar.

Yakuza Kiwami, Halmstad Playstation

Det finns en hel del föremål som man kan använda sig utav i striderna.

Story

Yakuza Kiwami utspelar sig i Kamurocho som jag tror är baserad på staden Kabukicho som ligger i Tokyo. Detta är en stadsdel med trånga gator och där det kryllar av en massa människor. Världen är inte riktigt lika öppen som spel som Sleeping Dogs, ett annat fighting spel i en öppen värld med gangsters. Här kan du göra allt från att hjälpa människor i nöd, handla i små japanska nätbutiker, sysselsätta sig med att spela klassiska arkadspel i spelhallar. Man kan även underhålla sig med andra saker som dart, biljard, bowling, blackjack och träna karate. Det kryllar även såklart av en hel del sidouppdrag i staden, som kan dyka upp lite här och var. Vissa av dessa är riktigt bra men vissa är lite tråkiga och tröttsamma att göra.

Det börjar inte bra för spelets huvudkaraktär Kazuma Kiryu. Han blir tvungen att sitta i fängelset i 10 år och samtidigt så har han förlorat den styrka och teknik som han tidigare hade. Det är därför upp till oss spelare att hjälpa honom. Detta med hjälp av fyra olika uppgraderingshjul, där vi kan uppgradera Kiryu och lära oss helt nya förmågor.

Yakuza Kiwami, Halmstad Playstation

Uppgraderingshjulet där vi kan låsa upp nya förmågor och göra Kiryu starkare.

Yakuza Kiwami, Halmstad Playstation

Bowling är alltid kul att spela när man vill ta en paus från berättelsen.

Uppdragen

Något som jag verkligen gillar med Yakuza Kiwami är dess berättelse och alla de riktigt många intressanta karaktärerna som man får träffa. Även mellansekvenserna är hur snygga som helst, även fast de kan bli aningen långa. Dialogerna är helt på japanska men med engelsk text, vilket känns riktigt bra då engelska röster mestadels inte brukar bli så bra på japanska spel. Många av dessa karaktärer som man stöter på i sidouppdragen är verkligen helt löjligt roliga, på ett typiskt japanskt sätt då.

Något som jag inte riktigt gillar med vissa uppdrag är när man ibland måste springa fram och tillbaka mellan olika butiker. Eller när man måste hjälpa hemlösa personer att köpa en viss dricka och så vidare. Detta är något som jag inte alls tycker är särskilt roligt och som förstör spelets tempo en aning. Sen är även kontrollen och kameran lite långsamma utanför striderna. Något som är helt nytt till denna remaken är ett system som heter ”Majima Everywhere”. Där en galning med ett öga helt plötsligt kan dyka upp närsomhelst och överraska Kiryu till en fight. Detta ska även vara Kiryus stora rival.

Yakuza Kiwami, Halmstad Playstation

Det finns en hel del japanska butiker som man kan besöka och handla från.

 Rekommendation

I slutändan så är Yakuza Kiwami ett riktigt grymt spel med roliga strider, fantastiskt berättelse, många intressanta karaktärer. Även rolig japansk humor och roliga sidoaktiviteter att sysselsätta sig med. Det är en bra startpunkt för en som aldrig har spelat ett Yakuza spel innan. Och det ska även etablera händelserna från föregångaren Yakuza Zero, som släpptes tidigare i år här i Europa på ett bra sätt. Detta är ett spel som jag rekommenderar för er som gillar att slåss mycket. Där det är ett stort fokus på berättelsen och karaktärerna runt omkring sig.

Linus Lindström

Tre positiva saker

Roliga strider

 Fantastiskt berättelse

 Mycket att göra

Tre negativa saker

 Långa mellansekvenser

 Vissa tröttsamma sidouppdrag


 Små seg kontroll utanför striderna

Linus Lindström