Gravity Rush

Gravity Rush

Fall ned i ett gravitationstrotsande äventyr i det prisbelönta PS Vita spelet Gravity Rush. Spelet som har fått sig en upputsning av de talangfulla portningsutvecklarna Bluepoint Games till ps4an.

Vackra grafiska stilen

När jag för första gången spelade originalet på min vita blev jag genast fascinerad över den vackra grafiska stilen. Den påminner om serietidningar och den innovativa spelstilen där jag fick leka runt med gravitationen i spelvärlden. Dessa två punkter är fortfarande den stora dragningskraften i denna nyversion och koncepten känns absolut väldigt fräscha.

Spelet börjar med att hjältinnan Kat vaknar upp med minnesförlust. Direkt efter upptäcker Kat att hon har en förmåga att manipulera gravitation, som är kopplad till en svart katt som hon döper till Dusty.

Kat och Dustys lilla hem där vi både kan spara, byta kostymer och transporteras till andra platser runt staden.

Storyn

Det dröjer inte länge tills Kat märker att staden Hekseville är i stor fara. Svarta monster dyker upp lite här och var. Dessutom finns en stor gravitationsstorm som redan har delat upp samhället i flera delar. Målen för Kat är just att försöka återställa alla stadsdelar, sedan att försöka utradera monsterhotet och till slut återställa ordningen. Men som inte går helt enligt planerna för henne.

Fabriks distriktet i Hekseville.

Upplösningen

Denna HD-version förstärker absolut den grafiska stilen med högre upplösning. En bildfrekvens på stabila 60 FPS som aldrig dyker under det. Det är som sagt en väldigt stor skillnad på upplösningen mellan detta och originalet. Dessutom ger spelet en inblick av hur den kommande uppföljaren lär se ut till ps4an.

I originalversionen hade jag lite problem med styrningen, men i denna nyversion finner jag det lättare. Det går dessutom att manipulera gravitationen via kontrollens rörelsesensor om man så vill. Eller genom den högra analoga spaken.

Att manipulera gravitationen är lättare och smidigare än någonsin nu tack vare DualShock 4.

Berättelsen

Berättelsen kan vara väldigt rörig och som kanske inte är den mest spännande heller för den delen. Men i helhet gillade jag den, spännande att få veta mer om Kats förflutna med. Dialogen är charmig och karaktärerna är underhållande, med en väldigt älskvärd huvudperson. Miljöerna är även de väldigt stämningsfulla och varje område skiljer sig från de andra samt med olika musikstilar.

Det som jag verkligen gillar allra mest med spelet är den strålande gravitationsmekaniken. Med en enda knapptryckning kan du upphäva tyngdlagen för att sedan peka ut en ny yta i spelvärlden som du kan stå på. I början kan det vara lite förvirrande och att man känner sig vilsen när allting är omvänt. Det är något som man senare vänjer sig vid.

När man senare har uppgraderat Kat är det otroligt roligt att få flyga runt i staden för att samla kristaller och hitta hemliga ställen. Du kan även sysselsätta dig med sidouppdrag och utmaningar som låses upp medan du kommer längre i storyn.

Ett favoritspel

Detta är en väldigt bra portning av ett utav minna favoritspel till PS Vitan och det var riktigt roligt att få återuppleva spelet igen. Berättelsen kanske inte är den bästa, men med tanke på att spelmekaniken är så pass underhållande så stör det inte mig alls. Denna nyversionen gjorde mig absolut ännu mera sugen på uppföljaren som släpps i januari 2017.

Linus Lindström

Tre positiva saker

 Strålande spelkontroll

 Varierande miljöer

 Gravitationsmekaniken

Tre negativa saker

 Lite för rörig berättelse

 Stridssystemet känns väldigt fattigt

 Rätt så tråkiga fiender

Linus Lindström