PlayLink

PlayLink, Halmstad Playstation, Facebook

PlayLink

Det är fredagskväll innan puben och ett antal stolar är utplacerade framför tv:en. Det är alltid lite nervöst att vara den som håller i förfesten. ‘’Mycket folk, litet rum. Hur många var det som kände varandra från början? Inte alla. Vad ska man prata om?’ Jag sätter igång mitt Playstation 4, bara pipet från min käre vän gör att jag känner mig lite säkrare. Mina gäster stiger in i min lilla hall, jag kontrollerar en sista gång att WIFI-lösenordet inte är alldeles för pinsamt, och sedan är vi igång.

Playstations PlayLink-tagline lyder ‘’From quick-fire quizzes to immersive multiplayer experiences, PlayLink titles are all about social gaming that everyone can enjoy.’’ En stabil ice-breaker för en riktigt trevlig spelkväll.

PlayLink, Halmstad Playstation

Knowledge is Power och Singstar Celebration.

Vem var det som vann Ballon d’Or 2015? Och Adele har sjungit ‘’Hello’’ så ofantligt många gånger nu på radion; är det inte din tur?
Knowledge is Power och Singstar kan ses som PlayLinks flaggskepp, med glädje och skratt som vinden i dess segel. Knowledge is Power testar dina kunskaper i exakt allt. Från rymden, till politik, till namnet på den skådespelaren som var med i den där filmen den där gången. Men frågorna är även moderna, varav en av kategori fokuserar på 2010-talet. Detta öppnar även upp för mycket yngre spelare att vara med i det roliga. Animationerna är levande och du kan välja ifrån flera karaktärer. Knowledge is Power ger dig även möjligheten att lägga till en ‘’selfie’’ som din profilbild under spelets gång. Iklädd en korvkostym och med en profilbild som få har skådat, så har du även möjligheten att dela ut antingen hjälpmedel eller fällor till dina motspelare under frågornas gång!

Jag fann detta oerhört underhållande

När vi kommer till Singstar så är dess vattentäta koncept fortfarande otroligt underhållande. Din mick är din telefon, och kvickt kan du bli inkastad att sjunga en duett för ditt liv med en sång du aldrig hört. Jag fann detta oerhört underhållande, och de låtar jag inte kunde texten till kan både jag och mina grannar nu ordagrant. Det finns en handfull av moderna och välkända låtar. Vill du köpa till låtar kostar det dock en del, vilket tyvärr rånar spelet lite på sin charm.

PlayLink, Halmstad Playstation

Hidden Agenda och Planet of the Apes.

Dessa spel är PlayLinks mer seriösa titlar. Båda spelen lägger mycket vikt på kommunikation och beslutstagande, där spelare även har makten att rösta ner varandras förslag. Du och ditt sällskap har makten, eller bördan, att bestämma hur historierna ska sluta. Vi har träffat på detta sorts koncept i Heavy Rain, Until Dawn, och alla Telltales installationer. Spelen är otroligt story-drivna och kräver mer av din uppmärksamhet. Det ska tilläggas att dessa spel inte riktigt mäter sig med vanliga PS4-spel, men vinner mycket på Multiplayer konceptet som extra krydda.

‘’Immersive multiplayer experiences’’

I PlayLink-paketet finns alltså flera spel som kan spelas tillsammans med familjen eller vännerna. Allt från det rappa och färgsprakande frågesports-spelet Knowledge is Power som jag skrattade högt åt, till de mörka undertonerna i Hidden Agenda, där mitt sällskap plötsligt kände för att tända ett ljus i rummet innan vi fortsatte lösa mysterier. Det blir ett större kastnät, där PlayLink kan lyckas charma fler än en sorts spelare. Detta lockade mig direkt. Som stor spelfantast kan jag grotta ner mig i ett solo-player spel i några timmar, men förstår också vikten av valmöjligheter och balans när man plötsligt bjuder in flera spelare för att spela flera rundor.

‘’All about social gaming.’’

Så, vad är det som gör att vi lyckades finna PlayLink så ytterst roande i flera rundor? Jo, spelets klarhet.
En TV, ett PS4, våra individuella mobiler och samma WIFI är allt som behövs för att sätta upp de olika spelen. Borta är klumpiga kontroller som kräver batterier, sladdar som ska strecka sig över golvet och inte längre måste den potentiella femte spelaren sitta och titta på. (Alla spel klarar upp till 6 spelare! Singstar kan innehålla upp till 8 spelare!) Detta gör att den sociala aspekten får mer utrymme. Det blir en naturlig övergång från prat och skratt, till att koppla upp sin mobil och vara med på ett spel. Även att hoppa ur ett spel är förvånansvärt enkelt. PlayLink är även ett koncept där nya titlar konstant läggs till. Det är ett expanderande spel och därför spännande att investera i.

Det är ett självklart paket för förfesten innan puben lockar

‘’Gaming that everyone can enjoy’’

PlayLink är ett koncept som verkligen kan avnjutas av alla. Knowledge is Power levererar levande och underhållande animationer och Singstar låter tonerna färdas över skärmen med lätthet. Det är ett självklart paket för förfesten innan puben lockar, men även den mysiga lördagkvällen innan Melodifestivalen. Hidden Agenda och Planet of the Apes är bra val för en mer seriös multiplayerupplevelse, och balanserar ut sina syskonspel väl. Det finns något för alla i PlayLinks utbud. I samband med att allt du behöver är din mobil tillåter även icke-vana konsolspelare att vara med på noterna.

Kort fakta

 Utvecklare: Olika
 Utgivare: Sony
 Genre: Gemenskap
 Spelare: 1-6

Tre positiva saker

  Otroligt lätt att koppla upp sig
  Bra grafik, levande animeringar
Underhållande i flera timmar

Tre negativa saker

  De mer seriösa spelen faller lite platt
  Snålt med Singstar låtar och dyrt med extra sång-paket
Kräver en stabil uppkoppling till WIFI

Tina Sörensen, Halmstad Playstation

Tina Sörensen

Recensent, Halmstad Playstation