RIOT: Civil Unrest

Riot Civil Unrest, Halmstad Playstation

RIOT: CIVIL UNREST

Poliser med hjälmar, västar och batonger står och väntar i ett långt led, redo att få demonstranterna att backa. Protesterna blir dock bara värre, de skriker och börjar göra ordentligt med motstånd. Två rökgranater och tio arresterade senare så börjar det äntligen lugna ner sig.

Riot Civil Unrest, Halmstad Playstation

Handling

Riot är ett 2d strategispel om demonstranter och poliser. Du får en liten bakgrund till problematiken innan du hamnar i skarpt läge. Första delen av spelet handlar till exempel om att Italien ska köpa och bygga snabbare tåg och tillhörande tågbana för mängder av skatte-euro. Demonstranterna försöker sätta stopp för bygget och poliserna försöker stoppa och lugna demonstranterna.

Riot Civil Unrest, Halmstad Playstation

Spelbarhet

Du kan välja tre olika lägen och i alla kan du välja polis eller demonstrant.

Story

Här spelar du alla banorna precis som utvecklarna tänkt sig. Finns en rolig tvist då du låser upp nya saker/personer och kan spela om banor för bättre resultat. Det finns en politisk mätare i detta spelläge och tippar den till din fördel så blir banorna extra lätta och åt det motsatta hållet så blir det extra svårt.

Versus

Här kan du och en vän spela mot varandra.

Custom

Tredje spelläget är att du kan välja ett scenario som finns i storyläget som du kan spela om. Du kan även ändra svårighetsgraden här.

Laddningstiderna är nästan obefintliga och du hinner knappt läsa tipsen som kommer upp förrän du är i skarpt läge. Banorna är lagom korta och det är även bra variation på uppdragen du ska utföra. Det som är lite synd är att oftast vet du inte vad du ska göra förrän du startat banan och man måste då köra om den för att få ett bättre resultat. Det finns inte någon tutorial/nybörjarläge utan du måste hoppa hejdlöst in i spelet eller kolla upp på nätet för att få saker förklarade. Det finns en del oklarheter i vissa uppdrag, då man inte alltid vet vilken timer man ska kolla på eller hur man ska slutföra uppdraget. För att klara uppdraget så måste man uppfylla en specifik kriterium, men när kriterien är uppnådd så slutar inte banan och ibland så är kriterien inte uppnådd, men banan är slut och man har vunnit.

Riot Civil Unrest, Halmstad Playstation

Grafik

Grafiken är härligt pixlig och spelet gör sig nog bäst i att ha denna grafiska stil. Trots pixligheten har de lyckats fånga känslor och atmosfärer och ingen bana är den andre lik då det är stor variation på demonstranterna. En av de saker som kan vara lite jobbigt är att det kan bli svårt att urskilja sina män ibland. De har löst det genom att det finns en grön ring runt deras fötter  i den grupp du styr, men i all pixlighet och med allt folk i vägen kan de vara svårt att se ringarna ibland. Riot har verkligen fångat den mänskliga aspekten i och med att om du går mot angrepp eller arresterar för mycket av demonstranterna så blir det kaos och panik, skärmen myllrar av demonstranter som springer med händerna i luften och man kan tydligt se skräcken och paniken sprida sig.

Kontrollen

Det märks att utvecklarna börjat göra spelet till PC och sedan försökt koda om allt smidigt till konsol. Vissa saker har de inte fått kläm på helt och andra saker har de gjort onödigt svåra och komplicerade. Vissa saker passar bäst på dator och andra funktioner skulle inte ha följt med till konsolerna överhuvudtaget. Att styra trupperna är oftast helt okej, förutom att de fastnar ofta och demonstranterna har inget överseende med detta, utan rusar gladeligen förbi. Det blir problematisk ibland, men du får också en utmaning och får tänka om och köra banan igen. Med en förlåtande kort laddningstid så blir inte kontrollen ett super stort hinder.

Utan vidare förklaring så får du lyckas lista ut knapparna och vad de gör på egen hand. Efter några banor så har man fått kläm på det mesta, men inte helt utan att ha slagit ner några demonstranter av misstag. Demonstranterna är lite tråkiga och jobbiga att spela som då det är en ännu större grupp att kontrollera och ännu spretigare. Men känslan är intakt och det är inte lätt att styra en demonstrationsgrupp i verkligheten heller.

Riot Civil Unrest, Halmstad Playstation

Slutsats

För en billig peng så får du ett spännande paket med läcker pixlig grafik, där du kan göra antingen kaos eller ordning. Spelet är som sagt väldigt atmosfäriskt och på något sätt så ser grafiken ibland verklig ut och det blir lätt att leva sig in. Att låsa upp saker och snabbt kunna spela om banor ökar livslängden och glädjen med spelet. Man kan välja olika taktiker/tillvägagångssätt, vapen och utrustning, vilket givetvis också ökar omspelbarheten och lusten till att spela mera.

Kort fakta

Utvecklare: Leonard MenchiariIV Productions
Utgivare: Merge Games
Genre: Simulering
Antal spelare: 1-2

Tre positiva saker

Grafiken
Inlevelsen
Låsa upp nya egenskaper

Två negativa saker

Kontrollern
Svårt att förstå vad man skall göra

Kristian "MekkU" Back, Halmstad Playstation

Kristian ”MekkU” Back

Recensent, Halmstad Playstation